Tavaszra megújul a Baláca Villa Romana, az egykori római légiós villagazdasága

Nemesvámos Balácapuszta településrészén 1984. május 18-án nyílt meg a római kori villagazdaság és romkert.

A balácai a legnagyobb kutatott pannóniai villagazdaság. A római kori majorság több épületét is feltárták, köztük a hatalmas alapterületű központi lakóépületet.

2022 tavaszán megújulva, ugyanakkor a római stílusjegyeket továbbra is megőrizve adják át a Nemesvámos melletti Baláca Villa Romana épületegyüttesét a közönségnek. Az ókori villagazdaság felújítását a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is támogatja, turisztikai kínálata pedig digitális attrakciókkal is bővül – írta a vehir.hu.

A mostani projekt egyébként második üteme az aktuális felújításoknak, az idők folyamán megromlott állapotú fa tetőszerkezetet cserélik le egy fémvázas tartószerkezetre, amely küllemében megfelel annak, amilyen a római korban volt az épület.

A tetőszerkezet további érdekessége, hogy a közműveket is itt, a tetőszerkezetben fogják elvezetni, nem a föld alatt, a villa eredeti alapjait megbolygatva.

Új térkövet is kap a kiállítótér, ez küllemében szintén annak fog megfelelni, ahogyan eredetileg 2000 évvel ezelőtt kinézett.

Amellett, hogy az épületegyüttest több ponton felújítják, a kiállítótérbe is terveznek új, interaktív megoldásokat, ezek közül az egyik a virtuális valóság technológiáját alkalmazza azáltal, hogy speciális szemüvegeken keresztül valóságosan is át lehet majd élni, milyen lehetett az épület az időszámításunk utáni 3-4 század környékén, amikor a fénykorát élte a villagazdaság.

A múzeumi élmények mellett színházi előadások megtartására is alkalmas lesz, a tervek szerint minőségi, színvonalas daraboknak fog majd otthont adni időről időre.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!