Szent Donát kápolna, Somogy megye kincse a balatonlellei Kishegyen

A Kishegyre épített, műemléki védettséget élvező Szent Donát kápolnát a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban szentelték fel.

Balatonlelle határában emelkedik a Kishegy, amely néhány méter híján eléri a tengerszint feletti 300 méteres magasságot. Úgy tartják, hogy ez a déli part Badacsonya, ahol eggyé válik a Balaton varázsereje a borvidék atmoszférájával.

A Kishegyen ékeskedő barokk kápolna építésének ideje nem tisztázott, egyes vélemény szerint állítása Majthényi György nevéhez kötődik valamikor az 1740-es években, más forrás szerint Sztrányai Julianna, Tóti Lengyel Gáspár özvegye emeltette 1757–1758. körül.

1815-ben gróf Széchenyi Ferenc birtokába került a Kishegy és vele a kápolna is, a Széchenyi címer most is látható az oltáron.

fotó: Steve Czibu | Csodálatos Balaton

1928-ban az I. világháború alatt elvitt harang helyett a kápolna újat kapott. Az első harangnak megfelelően ezt is Szent Donát tiszteletére szentelték fel. Az 1950-ben felújított kápolnát 1984. augusztus 9-ére virradóan kirabolták és ellopták az oltáron lévő Szent Donát és Szent Kajetán barokk stílusú műemlékszobrokat, valamint két darab puttót. 2014-ben ismét teljes körű felújítást végeztek el a kápolnán.

fotó: Steve Czibu | Csodálatos Balaton

A kápolnától mennyei panoráma tárul elénk a mindig más színben pompázó Balatonra és a túlsó partra Badacsonytól Tihanyig.

A kápolna a város szélén, a Kishegyi úton közelíthető meg, s már csak Szent Donát napja környékén tartanak itt misét.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!