Sajkod, a Tihanyi-félsziget gyöngyszeme

Tihany mesés természeti környezetével és az elmúlt évszázadok emlékét őrző történelmi örökségeivel bőkezűen ajándékozza meg a félszigetre látogatókat.

Hangulatos utcáin, túraútvonalai nem csak nyáron, hanem az év minden időszakában érdemes végigsétálni.

A Balatonba kecsesen benyúló félsziget látványos táji és természeti adottságokban bővelkedik, így nem csoda, hogy az ország első tájvédelmi körzetét a legváltozatosabb, legattraktívabb, ugyanakkor természettudományos szempontból az egyik legjobban megkutatott területen, a Tihanyi-félszigeten hozták létre 1952-ben.

Századokkal ezelőtt a Tihanyi-félsziget még sziget volt, a Balaton vízszintje ugyanis 6-7 méterrel magasabban volt a jelenleginél.

Sajkod a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán, a Csúcs-hegy tövében fekszik.

A hosszan elnyúló sajkodi strand keskeny sávját dús növényzetű hegyoldal követi.

A Balatont két medencére osztó Tihanyi-félsziget arculatát évmilliókkal ezelőtt a vulkanikus erők alakították ki.

Ezek egyike a Szélmarta sziklák a Kiserdő-tetőn, melyek – ahogy nevei is jelzi – a természet nagyszerű szobrászművészetéről tanúskodnak.

A hegytetőt sziklagyep és pusztafüves lejtősztyepp borítja.

Az Apáti-hegy tetején emelkedik a 16,5 méter magas Őrtorony-kilátó, ahonnan pazar kilátás tárul elénk.

Többek között a Külső-tóra is, amely a tengerszint felett 116 méter magasan fekvő, elmocsarasodott mélyedés, mely a félszigetet felépítő egykori vulkán főkráteréből alakult ki. Az egykori római őrtornyokat idéző kilátó fa, vasbeton és helyi terméskő felhasználásával készült.

A 216 méteres Apáti-hegyen emelkedő 3 szintes kilátó felső emeletének padlómagassága 10,5 méter, ahonnan lenyűgöző, a lombkoronák feletti körpanoráma tárul elénk a CsodalatosBalaton szépségeire.

Tihany szinte fürdik az ősz színeiben.

Nézd az őszi Balatont ÉLŐben webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!