Milliárdos turisztikai beruházások Keszthelyen

A hagyományokhoz híven idén is Újévköszöntő fogadást tartott Keszthely önkormányzata, melyre a város kulturális és politikai életének, a civil szervezeteknek, egyházaknak, valamint a környező településeknek képviselőit hívták meg.

Ruzsics Ferenc, aki 2006 óta a város első embere, immár tizenharmadik alkalommal köszöntötte mindazokat, akik segítették jobbá, szebbé, élhetőbbé tenni Keszthelyt.

Ez alkalomból mondta el a CsodalatosBalaton.hu turisztikai portálnak Ruzsics Ferenc Keszthely polgármestere, hogy milyennek értékeli a 2018-at, s mi várható az új esztendőben.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

– Egy évvel ezelőtt az akkor búcsúztatott 2017-et a felkészülés évének hívtuk, így a 2018-at bátran nevezhetjük az alapozás időszakának. Több nyertes pályázatunk van folyamatban, ezek közül néhány már átadásra is került. Turisztikai szempontból is jelentős a Csapás úti új kerékpárút-szakasz, a mindhárom strandon elkészült fejlesztések, valamint egy új játszótér kialakítása – közölte a polgármester.

Két nagy beruházást külön is kiemelt Ruzsics Ferenc.

– Az egymilliárd forint európai uniós támogatást nyert „Zöld város” projekt és az egykori Reischl-féle sörfőzde és sörkert megújítása is megfelelő ütemben halad előre. Megfontolt egyeztetések, újratervezések után most ott tartunk, hogy a „Zöld város” pályázatunknál februárban kiírhatjuk, a sörházas beruházásunkra, s a hozzá kapcsolódó helyi gazdaságfejlesztést segítő elképzelésünk megvalósítására pedig már decemberben kiírtuk a kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárást.

– A “Zöld város” projekt Keszthely történelmi városmagját öleli fel a Festetics-kastély parkjától egészen a Balaton-parti vasútvonalig: érinti a város főterét, a sétálóutcát, a Kastély utcát, a Zeppelin teret, a KRESZ-parkot és környezetét, valamint természetesen Keszthely legnagyobb zöldterületét, a Helikon parkot is. Utóbbi helyen a növényzet teljes megújítása és bővítése mellett tanösvényt, futópályát, játszótereket, sportpályákat is kialakítanak. A Zeppelin téren olvasókert és játszótér létesül, illetve teljesen átalakul a parkoló, a KRESZ-parkban pedig sport- és rekreációs létesítmény kap helyet.

– A belváros szívében fekvő egykori Reischl-féle sörfőzde és sörkert műemléképületben egy belvárosi multifunkcionális közösségi tér és látvány sörfőző kerülne kialakításra, valamint közösségi és kulturális tereket hoznak majd létre.

Bár az elmúlt évben a Via Hotel bezárása után a Hotel Helikon sem nyitott ki a szezonra, s így a város két legnagyobb szállásférőhely szolgáltatása szünetelt,  a 2018. évi idegenforgalmi adóbevétel még így is az elvárt, és realistán tervezettet közel 6%-kal túlhaladta.

– Ez azt jelenti, hogy e két nagy szállásadó nélkül a többi szállásférőhely az elmúlt évben rendkívül sikeresen teljesített, mely azt gondolom közös eredményünk, hisz köszönhető mindez a szolgáltatások mellett a város nyújtotta nagy sikerű programoknak, s ebben bizony tavaly nem voltunk híján – tette hozzá a polgármester.

– A több országos hírű sportrendezvény – mint a Keszthelyi Kilométerek futóverseny, az évtizedek óta népszerű Pünkösdi Regatta, a Keszthely Triathlon, vagy az immáron negyedik alkalommal Keszthelyen áthaladó Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny – mellett a Helikoni Ünnepségek, a nyugat-balatoni nyár legkiemelkedőbb rendezvénye címet viselő KeszthelyFest, vagy az elsőként is elsöprő sikerrel megrendezett GasztroSOKKK, valamint a B. my Lake zenei fesztivál vonzotta Keszthelyre a látogatókat.

– S ha már a turisztikai kínálatnál tartunk, a reményeink szerint évről évre bővülő s mind színvonalasabb programok mellett meg kell, hogy említsem, hogy a strandi infrastruktúra és környezet minőségének fejlesztése sem maradhat el közeljövőben a város részéről, hiszen a már említett, átadott fejlesztéseken túl, vízisport-megállóhely, s várhatóan a 2020. évi szezonra a Városi strandon új turisztikai attrakció, többek között egy vízi játszópark is létesül majd – nyilatkozta a polgármester.

Ruzsics Ferenc az új évvel kapcsolatban egy jelentős és jeles eseményről is beszámolt a CsodalatosBalaton.hu szerkesztőségének.

–  2019. április 2-án, I. Festetics György gróf halálának 200 éves évfordulója napján, földi maradványait a város méltó körülmények között a Fő téri Plébániatemplomból áthelyezi a megszépült Mauzóleum épületébe. Az újratemetési eseményen, melyen a Festetics család ma élő tagjai mellett, több közjogi és egyházi méltóság jelenlétére is számítunk, bízom benne, hogy Dr. Márfi Gyula Érsek atya által celebrálandó szertartásra meghívásunkat elfogadja Magyarország Miniszterelnöke is – mondta Ruzsics Ferenc polgármester.

Summary
Milliárdos turisztikai beruházások Keszthelyen
Article Name
Milliárdos turisztikai beruházások Keszthelyen
Description
Új turisztikai attrakciókkal gazdagodik Keszthely az elkövetkező időszakban, s a Festetics év részeként a város történelmének jeles eseményére is sor kerül 2019-ben.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!