Mikulás programok a Balatonnál 2019-ben

Van ahová motoron, van ahová szánon, van ahová – teli puttonnyal a vállán – sétálva érkezik a nagyszakállú

Minden év december 6-án Szent Miklós püspökre, a gyermekek védőszentjére emlékezünk.

S miképp lett Miklós püspökből Mikulás?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember, akinek a három lányát – hozomány hiányában – senki sem akarta feleségül kérni. Mikor már ennivalóra sem futotta, az édesapa napszámba adta a leányait, akik az első munkanapjuk előtti éjszakán letérdeltek egymás mellé és fohászkodni kezdtek Istenhez.

Panaszaikat meghallotta az éppen arra járó Miklós püspök, aki éjszakánként nyakába véve a várost alamizsnát osztott a koldusoknak. Egyrészt elszomorodott a sorsuk miatt, másrészt pedig örült, hogy van Isten iránt bizalmuk. Visszatért a kolostorba, felnyitotta a hívők ajándékait őrző ládát, kivett egy marék aranyat, és visszament a házhoz.

Visszatérve Miklós püspök az aranyat  bedobta azt az ablakon, majd elsietett. A lányok azt hitték csoda történt. Másnap a három nővér elment a templomba, megköszönték Isten kegyelmét, a csodát, ami velük történt és megkeresztelkedtek.

Egy évvel később a csoda ismét megtörtént. A másik lánynak is adott egy marék aranyat. A lányok lépteket hallottak az ablak alatt, ezért kisiettek, ekkor látták meg, hogy egy piros köpenyes ember rohan el az ablak elől.

Harmadik évben az ablak zárva marad, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át beszórta az aranyat.  A harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kandalló szerű tűzhelyre, s így az arany épp belehullott a harisnyába.

Egy idő után kitudódott, hogy ki is valójában a Mikulás, s az is, hogy minden évben december 5-én, névnapjának előestéjén rendszeresen megajándékozza a gyerekeket.

Erre a jóságos püspökre emlékezünk Mikuláskor, amikor is az ablakba állítjuk a fényesre pucolt cipőinket, hogy másnap reggel ajándékokkal telve találjuk.

Listát készítettünk – a teljesség igénye nélkül – a balatoni települések mikulás programjairól.

Siófok

Balatonfűzfő

Hévíz

Keszthely

Balatonboglár

Balatongyörök

Balatonederics

Balatonalmádi

Balatonfüred

Balatonlelle

Tihany

Balatonszárszó

Zalakaros

Sportprogramokat is rendeznek Mikulás-napja alkalmából

Siófok

Balatonfenyves

Zalakaros

Balatonfüredről és Siófokról 2019. december 8-án Mikuláshajó indul, s a másfél órás hajóút alatt a gyermekeket meglepetés műsor és ajándék várja.

Nézd ÉLŐben a téli Balatont webkameráinkon!

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!