Megújul és új funkciókat kap Veszprém műemléki épülete, a Ruttner-ház

Az 1,3 milliárd forint értékű beruházást az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében valósítják meg.

Az 1797-ben született Ruttner János vaskereskedő házassága révén került Veszprémbe és pár évtized alatt jelentős vagyonra tett szert. Gazdasági sikerét annak köszönhette, hogy szinte valamennyi korabeli építkezéshez szállított vasanyagot, az irgalmas nővérek és az angolkisasszonyok rendházának és iskolájának építkezéseitől a várbeli börtön építkezéséig.

Családja számára a vár alatti házat találta legalkalmasabb otthonnak, amelyet az 1850-es években,  korábbi földszintes házból ő építtetett U alakú emeletes lakóházzá. Az emeleten a család lakott, a földszintet pedig kereskedésének rendezte be. Halála után fia, Sándor vette át az üzletet. Miután Ruttner Sándor is elhalálozott az üzletet bérbe adták, az emeleten pedig több lakást is kialakítottak.
Az épület 1958 óta műemléki védettség alatt áll, de felújítása késett. Oldalszárnyakkal közrefogott függőfolyosós és lodzsás udvara, konzoldíszes kapuja, homlokzatdíszei évről évre rosszabb állapotba kerültek.

Megmentésére januárban háromoldalú megállapodást kötött a városi önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék, ez az épület rekonstrukciója mellett a várbörtönmúzeum fejlesztését, illetve a Várkert felújítását is érinti.

A tervek szerint 2022 végére, 2023 elejére készül el a Ruttner-ház megújításával.

fotó: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos a Ruttner-házba tervezett szálláshelyek mellett az ikonikus épület közösségi színtéré válásának jelentőségére mutatott rá. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a hostel funkciót üdvözölte, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy Veszprém ismét az iskolások, a fiatalok turisztikai toplistájára kerüljön. Porga Gyula a város polgármestere úgy fogalmazott: a leromlott állapotú Ruttner-ház megújítása azt a célt szolgálja, hogy valami újat hozzátegyenek a városhoz és továbbépítsék az elődök hagyatékát.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!