Megnyílt Magyarország egyik legnagyobb LEGO kiállítása Balatonvilágoson

A történet egy kis zöld LEGO kamionnal indult – majd 14 év lelkes gyűjtés és szenvedélyes legózás után három teherautó kellett végül, hogy a kinőtt szobából, majd kinőtt lakásból a több, mint 15.000.000 elem a balatonvilágosi kiállításra kerüljön. Augusztus 28.-ig vár a balatonvilágosi LEGO kiállítás.

Talán nincs is köztünk olyan, aki ne szórta volna tele a gyerekszobáját színes LEGO kockákkal, hogy aztán itt-ott rálépjen egy-egy elkallódott elemre, ha nem vigyázott az építményeire.

A július utolsó napjaiban Balatonvilágoson megnyitott LEGO kiállítás kicsiket és nagyokat is lenyűgöz nyüzsgő, élettel teli apró és mégis óriási LEGO univerzumával, ahol minden és mindenki a helyén van. Mint egy pillanatfelvétel a kultikus műanyag kockavilágból, amit többször körbejárva is újabb és újabb dolgokat fedezhet fel az ember.

Az utcákon zajlik az élet: építkeznek, moziba mennek, van traffipax, jön a pizzafutár, akcióban vannak a Bosszúállók, búvárok merülnek cápák közt hajóroncsokhoz, utasok érkeznek a reptérre, turisták élvezik a kilátást az Eiffel toronyból, de van itt vidámpark, versenypálya, kikötő és sok minden más is. „Nézd, ott jön Bozont és Scooby Doo!” – kiabálják izgatottan a gyerekek, de te majd két Batmant találsz hirtelen, és felfedezed, hogy ez az a város, ahol a Szellemirtók ikonikus piros háza is áll, ahol épp gonosz túlvilági erők ellen küzdenek a tetőn. Paparazzi hajlammal rendelkezők lencsevégre kaphatják akár Harry Pottert is, ahogy épp egy yachton lazul.

De a nagy terepasztalon kívül is sok más hírességgel futhatunk össze az összesen 300 négyzetméteres kiállításon, amely 2 szinten kapott helyet.

A tematikus terekben igazi ritkaságok és érdekességek késztetnek elidőzni, amelyekről a gyűjtő maga is szívesen mesél. A vonatok közt nem csak olyan darabok vannak, amik attól egyediek, hogy egyetlen egy létezik belőlük, hanem például egy filmes vonatkozású gőzösről Johnny Depp aprócska mása néz vissza ránk. Itt van Marty McFly, Doki és a DeLorean vagy James Bond járgánya is, ám az emeltre érve minden eddigi ámulat tovább fokozható.

A Star Wars rajongók szíve itt biztosan hangosabban ver majd,

hiszen ekkora Csillagrombolót, Millennium Falcot és ennyi Star Wars figurát biztosan nem láttak még LEGO-ból megépítve. Már csak azért sem, mert az egyik Ezeréves Sólyom limitált, dedikált papírokkal rendelkező, számozott darab.

De bepillanthatunk a Jurassic Parkba, híres futballstadionokba, és valódi interaktív érdekességek is vannak, amelyek mintha szellemkéztől hajtva – valójában Bluetoothon keresztül – zenélnek. Van itt 1960-as évekből származó eredeti LEGO játék klasszikus fadobozban, amely attól érdekes, hogy kompatibilis minden mai darabbal, és a LEGO „szülőháza” is itt van – kevésbé meglepő módon LEGO-ból.

Vissza a jövőbe, vissza a múltba, ki a világűrbe, kalózok tengerére, akár az indiai Tádzs Mahalba és sok más LEGO világba kaphat bepillantást, aki ellátogat a balatonvilágosi LEGO kiállításra.

A kiállítás az Aligai úton található, a helységtábla és az autópálya le- illetve felhajtó között, fényreklám és molinó is segíti a tájékozódást.

A közel 2 évig tervezett tárlat előreláthatólag időszakosan működik, és augusztus 28.-ig naponta látogatható. 3 éves kor felett 1.500,- forintos belépő ellenében, ingyenes parkolással, klimatizált helyiségekkel és szelfifallal várják az érdeklődőket.

Kicsi, nagy és örök gyerekeknek igazi élmény ez a LEGO kiállítás, amelytől mindenkiben felizzik majd egyfajta melankolikus nosztalgia, hiszen a Toy Story óta tudjuk: a nem használt játékok nem csak asztmásak lesznek a portól, hanem depressziósak is. Persze ez nem így van, de ebben a nyüzsgő kis kockavilágban egykor nagy becsben álló, majd elkallódott saját kicsi emberkéink is milyen fantasztikusan éreznék magukat.

Nézzetek itt körül Ti is, nekünk nagyon tetszett!

Tudtad, hogy

  • a LEGO egy dán mozaikszó, amely a “Leg godt!” azaz „játssz jól!” kifejezésből származik?
  • a bütykös építőkockákat egy dán asztalosmester találta ki 1932-ben, de csak 1949-től készülnek műanyagból?
  • manapság a LEGO-t a legjobb befektetések közt tartják számon?
  • a nagyobb LEGO építmények kézikönyve akár 700 oldalas is lehet?
  • évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ami óránként 2,3 millió kockát jelent?
  • a Titanic több, mint 9000 darabból áll?
  • ikonikus festmények és zenészekről készült művészeti alkotásokat is össze lehet rakni 2D-s elemekből, zenei applikációval kísérve?
  • a balatonvilágosi LEGO kiállítás az egyik legnagyobb ilyen jellegű magángyűjtemény Magyarországon?

Elérhetőség:

A kiállítás könnyen megközelíthető: Budapest felől: a Balatonvilágosi kihajtón kell letérni a 71-es út irányába. A 71-es út kereszteződésében egyenesen kell Balatonvilágos/Balatonaliga felé tovább menni, és kb. 300 méter múlva balra található meg a kiállítás épülete. www.le-go-kart.hu

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!