Megmenekült a fonyódi nádastűzben a rétisasok fészke és tojásuk

A házakat szerencsére nem veszélyeztette a szombaton keletkezett tűz, de a nádas élővilágának egy része elpusztult.

Amint arról a CsodalatosBalaton.hu is beszámolt 2021. február 27-én, szombaton, a késő délutáni órákban lángok csaptak fel a fonyódi berekben, ahova nyolc településről tizenegy járművel érkeztek a tűzoltók. A váltakozó erősségű északi szép megnehezítette a lánglovagok munkáját, akik heroikus küzdelemben, 11 óra alatt, vasárnap hajnalra tudták körbehatárolni a lángokat és megakadályozni a tűz tovább terjedését.

A fonyódi berek egy uniós szinten védett növénytársulás élőhelye, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos.

A berek élővilága nagy veszélyben volt, s nem lehet pontosan felmérni a tűz okozta károkat – tudtuk meg Rozner Györgytől, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetőjétől.

– Sajnos a növényzet és az apró állatok, hüllők a tűzben megsemmisültek, nyomuk sem maradt, így nem tudhatjuk, hogy mennyi állat pusztult el. A jó idő miatt már elkezdődött a kétéltűek szaporodása, így biztos, hogy gőték, békák is nagy számban lettek a tűz martalékává.

A szerencsétlenségben a szerencse az, hogy a földön fészkelő madarak még nem fészkeltek, és nagyobb méretű sérült, esetleg elpusztult állatot sem találtunk a tűz után – mesélte a természetvédelmi szakember.

Nagy kérdés volt, hogy a területen költő rétisas pár fészke megmarad-e. Szerencsére a fészek épségben maradt, illetve a benne fekvő két tojásnak sem lett látható baja.

Nagyon bizakodunk abban, hogy a tojások kibírták azt, hogy a szülőket elűzte egy időre a tűz, illetve a nagy jövés-menés. A madár azóta visszatért a fészkére, hogy folytassa a költést, de az, hogy a tojások károsodtak-e, csak három hét múlva derül ki. Mivel fiatal a tojás, emiatt ellenállóbb is, így reménykedhetünk – mondta Rozner György.

A nádastűz a fészek alatt is tombolt, fotó © Csodálatos Balaton

Az ominózus rétisas fészek, amely egy öreg nyárfán áll, egy régóta ismert fészek, ugyan volt 1-2 év, mikor az autópálya építése miatt arrébb költöztek a madarak, de már jó ideje évről évre használják a fészket. Valószínűleg nem mindig ugyanaz a pár, hiszen ez változhat: elpusztul az egyik, vagy terméketlenné válik valamelyik, és akkor egy másik madárral áll össze. Az öreg madarak ugyanis nincsenek meggyűrűzve, így pontosan nem lehet megállapítani, hogy ki szállt a fészekre.

A rétisasok különben az élőhelyet tartják, és ott próbálnak maguknak helyet foglalni úgy, hogy az megfelelő távolságra legyen a szomszéd pártól, így őrizve saját vadászterületüket.

Balatonfenyves és Fonyód között három, a déli végen egy, a berek szélén további három fészek van. A Marcali oldalon, a Boronkán, kilenc pár van. Viszonylag gazdagok vagyunk rétisas párokkal – tette hozzá Rozner György.

A rétisas a legnagyobb európai sas.

Állományát fészkelő- és táplálkozó területeinek zavarása, valamint megszűnése veszélyezteti leginkább. Védelme a magyar természetvédelem kiemelt feladata, egymillió forintos természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriába tartozik.

A rétisas mindig a vizek közelében telepszik meg. Kedveli a magas, öreg, ritkás fákból álló erdőket. Gyakran kisebb facsoportokban, fasorokban, magányos fákon is költ. Magyarországon főleg ártéri erdőkben, illetve a Dél-Dunántúl erdei tavas területein telepszik meg.

A költő párok egész évben a fészkelőhely környékén tartózkodnak. December második felétől kezdve már tatarozzák fészkeiket. Mivel a fészek általában a fa csúcsának közelében található, ez jó beszállási lehetőséget kínál számára, ugyanakkor a kotló madár már nagy távolságról érzékel minden zavarást. Ezért a lakott fészkek körül – különösen a kotlási időben, a hideg márciusi napokban – mindennemű zavarást kerülni kell. Násztevékenységet már januártól végeznek, a tojásrakás február-márciusban történik. Fészekalja általában két tojásból áll. A fióka március végén, április elején kel ki, kirepülése júniusban történik. A fiatalok augusztus végéig a fészek közelében maradnak. Ivarérettségüket 4-5 éves korban érik el.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!