Majálisok a Balatonnál – 19 helyszínen rendeznek programokat 2022-ben

Május elsején kezdődik a hivatalos turisztikai évad a Balatonnál, ez a nap a munka ünnepe, s idén az édesanyákat is ekkor köszöntjük.

A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepség, hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Május első napja azonban katolikus egyházi ünnep is: a munkások védőszentjének, munkás Szent Józsefnek, vagyis Jézus nevelőapjának a tisztelete miatt is ünnepé vált ez a nap XII. Piusz pápa idején, 1955-ben.

Az ugyanerre a napra eső ősi európai pogány ünnepek, mint például a beltane, avagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.

A májusfa állítás elsősorban európai, főleg germán eredetre vezethető vissza. Szélesebb körben csak a középkorban terjedt el, azonban a hozzá kapcsolódó ünnepségek valószínűleg az ősi indiai és egyiptomi termékenységi fesztiválokból gyökerezik. Május elseje a fiatalság tavaszi örömünnepe, a májusfa, vagy a zöld ág a természet újjászületésének a szimbóluma, ugyanakkor az udvarlási szándék bizonyítéka és egyben szerelmi ajándék is. Hazánkban a 15. századtól kezdődően szólnak források a májusfa állításáról.

Nézzünk milyen programok várják a Balatonnál tartózkodókat 2022-ben ezen a hétvégén:

Alsóörs

Balatonakarattya

Balatonalmádi

Balatonberény

Balatonboglár

Balatonföldvár

Balatonfüred

Balatonfűzfő

Balatonkeresztúr

Balatonlelle

Balatonszárszó

Csopak

Hévíz

Keszthely

Révfülöp

Szántód

Zánka

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!