Keszthelyen rendezik meg 2024 augusztusában a Bujtor István Filmfesztivált

Új helyszínre, Keszthelyre költözik az ország egyik legnépszerűbb filmes, szórakoztató nagyrendezvénye, a Bujtor István Filmfesztivál.

A fesztivál, melyet Bujtor István neves magyar színész, rendező és producer emlékére szerveznek meg a halála óta, 2022-ig Balatonszemesen működött, tavaly azonban elmaradt.

A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete, Keszthely Város Önkormányzatával együttműködésben, 2024-től Keszthelyen rendezi meg e neves fesztivált, az idei évben augusztus 22. és 25. között.

A többnapos rendezvény során a látogatók számos magyar film vetítésén vehetnek részt, az idei fesztivál különlegessége, hogy az eddigieknél is változatosabb programokat kínál.

A filmek mellett koncertekkel, retro utcabállal, veteránautós találkozóval, családi programokkal érkezik, Bujtor Istvánt az ismert akcióvígjátékokkal, közönségtalálkozókkal, emlékkiállítással és Csöpi-ételekkel is megelevenítve.

Megjelent a filmes versenyprogram felhívása

A versenyfilmes program célja, hogy emléket állítson a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer szellemi örökségének, beleértve az életműben meghatározó humor és rejtély jelenlétét. Külön kategóriában várják az elmúlt két évben készült játékfilmeket, dokumentum- és ismeretterjesztő alkotásokat, animációs filmeket és versfilmeket, hogy versenybe szálljanak a Bujtor István-díjért. A nyilvános vetítéseket pódiumbeszélgetések, zsűrikonzultáció és szakmai workshopok kísérik.

Az alábbi műfaji kategóriákban lehet nevezni:
• fikciós rövid és egész estés játékfilm és kísérleti film (1 perc és 100 perc közötti játékidő)
• dokumentumfilm, ismeretterjesztő film (legfeljebb 90 perc)
• animációs rövidfilm (1 perc és 90 perc között)
• versfilm (1 perc és 60 perc között)

Örömmel fogadják a fiatalos szemléletű, szubjektív alkotói megközelítéseket, valamint az eredeti szemléletű, a filmes formanyelvet tudatosan használó filmalkotásokat.

A sokszínűség jegyében szívesen veszik az alábbi témakörű alkotásokat:
• a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készült művek, tekintettel a sokoldalú művész munkásságának e meghatározó jellemzőire
• valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt feldolgozó filmek
• a költészet valamely eleme, egy vers feldolgozása, vagy költői életművek bemutatása filmes formanyelven, illetve eszközökkel
• az emberi lét sokszínűségét, útkeresést bemutató film
• drámai cselekményt vagy fordulatot feldolgozó, bemutató alkotás
• bármely személyes vagy társadalmi vonatkozású, szórakoztató vagy drámai mű, felhívó film

A Bujtor István Filmfesztivál több, mint egy filmes esemény: egy kulturális ünnep, amely összeköti a múltat a jövővel, és lehetőséget teremt a magyar filmkultúra újraértékelésére és megújítására.

Jegyvásárlás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!