Kerékpártúra a Balaton-felvidék csodájára, a 337 méteres Hegyestűre

A Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb helyét a Hegyestűt látogattuk meg kerékpárral

A tél utolsó hétvégén alig volt turista Zánka és Monoszló közötti vulkáni eredetű tanúhegyen, így kiélvezhettük a hely nyújtotta minden szépségét. Táv: Zánkától kb 6 km a Geológiai Bemutatóhely.A megszokott balatoni kerékpárútról letértünk és tanúhegy felé vettük az irányt. A 71-es főúton áthaladtunk és a Rákóczi utcán indultunk Monoszló irányába, majd a kereszteződésben balra fordultunk, ahogyan a tábla is jelezte. A csendes zánkai utcákon lelassult az élet a februári hétvégén. Egy-egy étterem, kávézó várta vendégeit, rajtunk kívül más bringással nem találkoztunk, így egyáltalán nem zavartuk meg a település nyugalmát – olvasható a BRINGAZAS.HU bemutatójában.

Autós forgalom szinte alig volt, így kényelmesen kanyaroghattunk a tanúhegy felé. Nem kellett semmilyen GPS-t használni, mert biztonságosan tudtunk a kerékpáros, illetve a Geológiai Bemutatóhely tábláira hagyatkozni. Itt az elágazásnál nem kerülte el a figyelmünket az a figyelmeztető jelzés, hogy egy emelkedős szakasz vár ránk, ami nyomokban 10 % feletti meredekséget is tartalmaz.

Érdemes bejárni ezt a lenyűgöző tanúhegyet, hiszen a Balatonra és a Káli-medencére pazar panoráma tárul.

A Hegyestű egy vulkán kürtőjének maradványa. A visszamaradt, közel 50 m magas bányafal felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.Panoráma térkép segítségével azonosítottuk a Káli-medencét övező hegyeket. Így innen látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.


A legmagasabb pontjára is felsétáltunk, mert onnan jól rálátni a Balaton kék vízére.

A Hegyestű egyike azon magyarországi helyeknek, amely erős kisugárzása és különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyók zarándokhelyének is számít. Ha szkeptikusak lennénk az ősi tanokkal szemben, akár állíthatnánk azt is, hogy a megkapó környezet, a hely végtelen nyugalma, a látvány az, amelytől egészségesebbnek érezzük magunkat.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!