Július 23-án százkilencvenhetedszer rendezik meg az Anna-bált Balatonfüreden

Bár 2022-ben az utcabál elmarad, de a Blaha utca díszkivilágítást kap, az éttermek, bárok pedig különleges, a bálhoz illő kínálattal várják a vendégeket.

Már kaphatók a jegyek a minden eddiginél több vendéget befogadó eseményre, a július 23-i 197. Anna-bálra. A patinás estet az Anna Fesztivál programjai előzik meg. Lesz prímásverseny, operagála, kórusok hangversenye és szívhalászat.

Újdonság, hogy a Gyógy téren egy 150 férőhelyes üvegsátrat állítanak fel, így az ország egyik legrégebbi társadalmi eseményén, a 197. Anna-bálon összesen mintegy hatszáz bálozó vehet részt – olvasható az Anna-bál weboldalán.

Az eseményt július 23-án, szombaton az Anna Grand Hotel díszes termeiben és meseszép udvarában rendezik meg. A bál előtt a Vaszary Villa kertjében gyülekeznek a vendégek és onnan indul majd a zenés menet, itt akasztják a hölgyek nyakába a sorszámozott herendi porcelán szíveket. A báli közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül majd a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

Káel Csaba rendezte operett műsort láthat a közönség, a hagyományos palotást az Operaház balettművészei táncolják, a Mendelssohn Kamarazenekar pedig kisebb koncertet ad.

A bálra ezúttal is meghívást kap minden 18 éves balatonfüredi lány, valamint a város kulturális partnertelepüléseiről egy-egy pár.

Július 19-23. között zajlanak az Anna Fesztivál eseményei. A Gyógy téren felállított nagyszínpadon Operagála lesz, amelyen világhírű darabokból csendülnek fel részletek, egy nappal előbb pedig a Magyar Állami Operaház művészei adnak műsort ugyanitt. Megrendezik a közkedvelt Szívhalászatot és idén tizedik alkalommal a Hagyományok Házával közösen megtartja a város a prímásversenyt is. A legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncert lesz a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték meg Balatonfüreden.

A település centrumában álló épület melyet 1798-ban építtetett a Szentgyörgyi Horváth család, nemcsak az akkori társasági élet központja volt, hanem egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időről időre összegyűltek. Gyakran vendégeskedett itt Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is. Horvát- Szentgyörgyi Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki majdan a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt.

Az első bált követően minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak. Sokszor és szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály.

A 197. Anna-bálra a hagyományos, a vacsorát is tartalmazó báli belépők 85 ezer forintba kerülnek, az üvegsátorban 75 ezer forintért lehet helyet foglalni. A belépők kizárólag az Anna-bál hivatalos weboldalon igényelhetők.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!