Innen nézd az augusztusi csillaghullást a Balatonnál

Parádés program a Balaton illatát érezve, egy pléden fekve rácsodálkozni az égi színjátékra, a csillaghullás tűzijátékára.

A látványos Perseidák

Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel, átlagosan 9 km/s. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az idei év nem lesz a legjobb alkalom a Perseidák számára, mivel ez közvetlenül a telihold előtt áll; azonban a Perseidákhoz kapcsolódó meteorok általában világosabbak, mint más meteorzáporok meteorjai. Ez azt jelenti, hogy még a telihold fényében is a szabad szemmel megfigyelhetők lesznek a hullócsillagok.

A Perszeusz csillagkép irányából megjelenő augusztusi meteorrajt Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A középkorban nagyon népszerű szent a hagyomány szerint 258. augusztus 10-én, vagyis az égi jelenség maximuma környékén halt mártírhalált. A legenda úgy tartja, tüzes könnycseppjei halálának évfordulóján minden évben visszahullnak a Földre.

Hullócsillagot látok, szerencsét kívánok

Több babona is kapcsolódik a hullócsillagokhoz. A legismertebb szerint, aki hullócsillagot lát és kíván valamit, annak valóra válik az álma, ha nem árulja el senkinek. Néphit még, hogy a hullócsillagok a szüzességüket éppen elvesztő lányokról adnak jelzést, vagy éppen nagy reménységű ember vagy világrengető esemény bekövetkeztéről értesítenek. A legáltalánosabb hiedelem szerint a hullócsillagok az elhunytak lelkei, és amikor látunk egyet, akkor a lélek kiszabadul a tisztítóhelyről.

Türelem és egy pléd

Minden különleges felszerelés nélkül élvezhetjük a csillaghullást, bár a tökéletes látvány érdekében természetesen érdemes elvonulni a város fényeitől. Fontos az is, hogy türelmesek legyünk, hiszen a szemnek mintegy 30 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz. Tehát nincs más dolgunk, mint egy pléddel felszerelkezve, barátokkal vagy egyedül figyelni az égboltot, akár a Csodálatos Balaton partján.

Összegyűjtöttünk néhány helyszínt, ahonnan – ha az időjárás is engedi – az égboltra szegezve tekintetünket sorolhatjuk is magunkban a kívánságainkat.

Egy kellemes túrával is összeköthetjük a csillaghullás nézését, akár az egyik balatoni kilátóhoz.

Érdemes fákkal nem sűrűn benőtt területre letelepedni, hogy a kilátást semmi sem zavarja. Válasszuk akár a gyenesdiási Nagymezőt, a hévízi Berki-sétányt, a balatongyöröki Bélapi-pihenőt, a balatonföldvári, fonyódi vagy akarattyai magaspartot, netalán az egyik balatoni strandot, a lényeg csak az, hogy élvezzük az isteni színjátékot, a csillaghullás tűzijátékát.

Summary
Innen nézd az augusztusi csillaghullást a Balatonnál
Article Name
Innen nézd az augusztusi csillaghullást a Balatonnál
Description
A Perseidák az év egyik legjelentősebb meteorzápora, melynek maximuma augusztus 12-ről 13-ra virradva várható, akár óránként 100 kívánságunk is lehet!
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!