Indul a Budapest és Balaton közötti 110 km-es kerékpárút kivitelezése

65 százalékkal nő 2030-ra a hazai kerékpárutak összkilométere, a Balaton környéke pedig kiemelt szerepet kapott a kerékpáros fejlesztéseknél

2014 és 2020 között 200 milliárd forint értékben 4200 kilométer kerékpár utat építenek vagy jelölnek ki Magyarországon, a tervek szerint 2030-ra 15 ezer kilométer épített és kijelölt kerékpárút lesz a mostani 9100 kilométerrel szemben.

Ennek is köszönhető, hogy a legfrissebb európai adatok szerint a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya a magyar lakosság körében 22 százalékra emelkedett a korábbi évek 19 százaléka után.

Így Magyarország az Európai Unióban Hollandiával és Dániával együtt az első három ország között szerepel.

A Balaton kiemelt szerephez jutott a fejlesztések területén:

A Balatoni Bringakör komplex felújításának első üteme a napokban fejeződik be 670 millió forint felhasználásával. Az első ütemben a 220 kilométeres teljes brigakörből 42 kilométeren megerősítették és javították az burkolatot, több tájékoztató táblát helyeztek ki. Augusztus második felében folytatódik a felújítás, önálló szakaszok épülnek, jellemzően 3 méter szélességben. A további ütemekben előreláthatóan 2021 tavaszáig teljesen megújul a Balatoni Brigakör.

Az infrastruktúra-fejlesztéssel párhuzamosan bővítik a kerékpáros szolgáltatásokat a Balaton környékén. A Magyar Kerékpáros Szövetség bevonásával 1,2 milliárd forint uniós támogatással 800 kilométer túraútvonalat jelölnek ki a térségben, és három nagyobb kerékpáros szolgáltató központot hoznak létre a Balatoni Bringakör mentén, Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron. A projekt megvalósítása már elkezdődött, a tervek szerint 2020 őszén fejeződik be.

Fotó © CsodalatosBalaton.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen a kormány által biztosított 1,5 milliárd forint felhasználásával létrehozzák a balatoni közbringa rendszert is. Ez lenne Magyarországon a tizedik közösségi kerékpárkölcsönző hálózat, miután 2014 óta lezajlott fejlesztések nyomán ilyen rendszerek üzemelnek már Budapesten, Debrecenben, Esztergomban, Győrött, Hévízen, Kaposváron, Nagykanizsán, Szegeden és a Dráva mentén is .

Az idén megkezdődik a Budapest-Balaton közötti kerékpárút kivitelezése.

Illusztráció © fomterv.hu

A beruházás során mintegy 110 kilométer hosszúságú útvonal épül ki, jelentős részén 3 méter szélességű önálló kerékpárút épül, a további szakaszokat pedig alacsony forgalmú utakon, mezőgazdasági utakon jelölik ki. A beruházás távlati kapcsolódási lehetőséget teremt a horvát-szlovén kerékpárút hálózathoz.

Summary
Indul a Budapest és Balaton közötti 110 km-es kerékpárút kivitelezése
Article Name
Indul a Budapest és Balaton közötti 110 km-es kerékpárút kivitelezése
Description
A Kerékpáros Szövetség a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen 1,5 milliárd forint felhasználásával létrehozza a balatoni közbringa rendszert is.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!