Az első balatoni település, amely Hild-díjat kapott: Paloznak

A Bakony déli lábánál fekvő Paloznak, a régészeti leletek alapján 5000 éve lakott település.

A  Tódi-dülő vízforrásainak közelében földbe ásott lakások nyomai és újkőkori cserépedények maradványai kerültek elő. Az ókorban is folyamatosan lakott volt: a falu határában két római kori tanyagazdaság maradványaira leltek. A honfoglalás idejéről is találtak emlékeket, házmaradványokat és lovas sírokat.

Neve valószínűleg szláv eredetű: a loznik fordítása szőlőskert, a po loznik jelentése  a szőlőskertek alatt. Paloznak egyik meghatározó tevékenysége napjainkban is a borászat. Rendezett szőlősorok ékesítik a falu területét.

A falu utcái a Balaton partjától a domboldalakon lévő szőlőkön keresztül, a falut védően övező erdőbe futnak.

 Paloznak első kőépítménye az Árpád-kori templom

A templom első írásos említése 1352-ből származik, de feltételezhető, hogy már a 10-11. században is állt itt egy fából ácsolt kápolna. Ennek helyére emelték a 11. században a kőtemplomot, melyet Szent András tiszteletére szenteltek fel.

A román kori templom fele volt a mostaninak. A félköríves alaprajzú szentély talán már az építésekor boltozva volt, de a jelenkorinál rövidebb templomhajó boltozat nélküli sík és fából ácsolt menyezettel rendelkezett a középkorban. A román kori részleteket a templom mai hajójának déli oldalán ablakok, bejárati kapuk jelzik. A templomhajó nyugati fele az új, a gótika jeleit magán viselő csúcsíves záródású másik déli irányba nyíló oldalkapuval, valamint a kapu felett vörös homokkőből készült keretes, csúcsíves lőrésablakkal már egy későbbi 13-14. századra utaló bővítés jele. A templom a 18. század végén nyerte el mai formáját.

Paloznak megőrizte építészeti értékeit, rejtett csodáit, érintetlenségét, amelyért 1998-ban Hild János-díjat kapott.

Paloznak jellemző fafajtája, a mandula

A cikkben szereplő fotók 2020. március 20-án készültek, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!