Átadták a megújult Szaplonczay sétány második szakaszát Fonyódon

A Szaplonczay sétány teljesen megújult, kavicsos műgyanta burkolatot kapott, kecses kandelláberek világítják meg, új műtárgyak, információs táblák kerültek felállításra, valamint a környezet rendezésével, a leendő kávéházzal, egy csoda született meg Fonyódon.

Hidvégi József Fonyód polgármestere ezekkel a szavakkal jellemezte Fonyód megújult sétányát, s annak elkészült, második szakaszát, mely egy pagodával is gazdagodott, ahova egy, a nívós villákat bemutató tábla is kikerült.

Május 11-én ennél a pagodánál végződött szalagvágással a Szaplonczay sétány ünnepi átadása, melyen részt vett Vitályos Eszter miniszterhelyettes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Hidvégi József polgármester, Erdei Barnabás alpolgármester, Neumajer Zoltán katolikus esperes, valamint az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium, Fonyód tagjai.

fotó: Fonyód

“Ismét eljött a nap, amikor Fonyód újabb turisztikai látványosságáról beszélhetünk és átadhatjuk egy újabb szakaszát a „Balaton madártávlatból” – kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása, – című projektnek. Mint ismeretes, az első szakasz átadásán március 23-án Novák Katalin köztársasági elnök asszony vett részt, – megcsodálta a kilátást és szívébe zárta a kishuszárokat. A második szakasz közönségnek való átadása most következik. A szakaszolás gondolata akkor vetődött fel, amikor láttuk, hogy az emberek nem bírják kivárni a megvalósulást, mindig beszöktek az építési területre.” – köszöntötte az egybegyűlteket Hidvégi József Fonyód polgármestere.

Elhangzott, hogy hamarosan megnyitja kapuit a közönség előtt az új kávéház, saját forrásból megújul a Ripka kút, pályázati támogatásból és önerőből a Bartók Béla utca aszfalt burkolatának teljes rekonstrukciójára is sor kerül és a Ripka örökösök jóvoltából hamarosan szobrot avatnak.

fotó: Fonyód

A távlati tervek között szerepel a virtuális magaspart és a többi kilátó bemutatása, tervben van a Kettőskereszt felújítása és a Múzeum mai kornak megfelelő átalakítása új funkcióval. A közeljövőben egy vállalkozó jóvoltából sétavonat hozhatja fel a látogatókat ezekhez az egyedi élményekhez.

A fonyódi Várhegy északi oldalában jött létre 1894-től kezdődően a bélatelepi villasor. Elsősorban kaposvári, budapesti orvosok, jogászok, földbirtokosok, vármegyei- és minisztériumi tisztviselők építettek maguknak villát, összesen 29 parcellán. Mindennek a megálmodója Szaplonczay Manó volt, Somogy vármegye tiszti főorvosa. A villasorhoz kapcsolódott a sétány és az 1900-ban készült Mária szobor. A Szaplonczay sétány hazánk egyik legközkedveltebb sétálóhelye. A Balaton északi oldalának mondhatni legszebb kilátását nyújtja a fonyódi magaspart szélén, mintegy 70 méter magasságban.

Egyedülálló módon innen látható szinte a teljes Balaton Keszthelytől egészen Tihanyig, de talán még a kenesei partok is látszódnak kedvező időjárási körülmények között.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!