A tavasz színei Csopakon, az olaszrizling fővárosában

Már a római kor óta fontos szerepet tölt be Csopak, illetve a környék életében a szőlőtermelés és borászat.

Csopak nem csak egy nyáron kedvelt üdülőhely, hanem egy meghatározott bortípus neve is, amely kizárólag öt település (Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs, Felsőörs) szőlőhegyeiről származó olaszrizling és furmint szőlőkből készülhet.

Az olaszrizling feltehetően először a 19. század első felében jelent meg Csopakon

A század második felében megjelenő filoxéra teljesen kipusztította a környék szőlőit. A betegség lecsengése után a gazdák főleg olaszrizlinget, és egy kevés furmintot telepítettek.

2012-ben  a csopaki bortermelők létrehozták a Csopaki Kódexet

Célja, hogy a csopaki szőlő-és borkultúrát, valamint a Csopakit, mint hagyományos borfajta jó hírét és kiváló minőségét védjék. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat: hagyomány, eredet, természetesség, stílus.

23 méter magas tornyával emelkedik a település fölé a csopaki Református templom.

1800 körül építettek késő barokk stílusban, csehsüveg boltszakaszokkal

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!