A találkozások ünnepe lesz az idei, rendhagyó Helikoni Ünnepségek Keszthelyen

Az előző évekhez képest kivételes programokkal és rendhagyó módon rendezik meg Keszthely ikonikus programsorozatát, a Helikoni Ünnepségeket április 27-30. között.

A találkozások ünnepe – Helikoni Ünnepségek 2023 részleteiről Manninger Jenő, a város polgármestere, Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója és Siszler Katalin, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumának elnöke tartott sajtótájékoztatót április 3-án Keszthelyen.

A kétévente megrendezésre kerülő Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolásokat szólítja meg, az elmúlt időszakban általában 2000-3000 diák vett részt s versenyzett mintegy húsz művészeti kategóriában.

Idén az a cél, hogy még jobban megismertessék a helyiekkel és a Keszthelyre látogatókkal a Helikoni Ünnepségek történelmét, célját és esszenciáját.

Manninger Jenő elmondta: Keszthely számára a kulturális turizmus kiemelt fontosságú. A Helikoni Ünnepségek során a város megtelik fiatalokkal, akik aktív részesei a kulturális eseménysorozatnak, s közben megismerik Keszthelyt is.

Siszler Katalin kiemelte, hogy a 2023-as, rendhagyó Helikoni Ünnepségeken a különböző korosztályok találkozhatnak. Nem versengésről lesz szó idén, hanem olyan meghívott vendégek lesznek, akik valamikor, valamilyen kategóriában arany minősítést szereztek, vagy olyan eredményt értek el, mely továbbra is emlékezetes. Valószínű, hogy a közelmúltban minősítést nyert fiatalok örömmel fogják venni idősebb pályatársaikat, akik valamilyen művészeti ágban ugyanúgy jeleskedtek tíz, vagy akár húsz évvel ezelőtt – mondta Siszler Katalin.

Stadler Tímea Kinga a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy több helyszínen szervezik meg az idei Helikont: otthont ad a programsorozatnak a Festetics György Zeneiskola, a Fejér György Városi Könyvtár, a Balaton Színház, a Fő tér valamint a Balaton partján álló Zenepavilon.

b-j: Stadler Tímea Kinga, Manninger Jenő, Siszler Katalin

Lesz egy nagyszínpad a főtéren, ahol – többek között – a volt Helikonos, Tóth Gabi ad majd koncertet. A Tiéd a színpad során olyan helyi és környékbeli zenekarok, produkciók részesei lehetünk, akik az előző években már felléptek a seregszemlén. A Balaton Színházban megrendezésre kerülő gálaműsoron az elmúlt évek arany minősítésű és kiemelkedő tehetségei lépnek színpadra néptánc, népzene, komolyzene, irodalom kategóriákban. Work-shopok is várják az érdeklődőket, melyek vezetésére az előző Helikonok zsűritagjait invitálták meg a szervezők. Természetesen a kisebbekről sem felejtkeztek meg, így gyermekprogramok is színesítik a találkozások ünnepét, ezzel is mutatva, hogy a programsorozat a generációk találkozásának jeles rendezvénye.

Egy kis történelem

A Helikon, mint kulturális esemény kétszáz éves múltra tekint vissza. Az alapító, gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket a helybéli gimnázium, a Georgikon és a zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, felújításukra a 20. század első felében tettek először kísérletet. A rendezvény csak 1958-ban, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére került ismételten megrendezésre már iskolai vetélkedőként. A rendszerváltást követően a rendezés joga visszakerült a városhoz. Keszthely a kilencvenes években egy alapítványt hozott létre, mely azóta is háttérintézménye, lebonyolítója a Helikoni Ünnepségeknek. A gyakorlati feladatok többségét, a megújulás óta a rendezőbizottság és a Goldmark Károly Művelődési Központ látja el.

A Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezésre kerülő keszthelyi, kulturális seregszemléje, ahol a diákok iskolai keretek között, 20 művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. Az egyedülálló kulturális esemény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. A Helikon alapkoncepciója, hogy kizárólag az iskolák által kiválasztásra kerülő, az adott művészeti ágban legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanulók érkezzenek a keszthelyi megmérettetésre.

A találkozások ünnepe – Helikoni Ünnepségek 2023 minden rendezvénye ingyenes.

A programokról további részleteket alább olvashat.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!