A régi idők vasúti közlekedésének hangulatát idézik meg a Balatonnál augusztus 26-27-én

A hétvégén rendezik meg az idei év második balatoni retró hétvégéjét, a Balaton-parti vasútvonalakon klasszikus járműcsodák állnak forgalomba a hétköznapi kocsik és szerelvények helyett.

Az immár hagyománnyá vált rendezvénysorozat ezúttal is tartogat újdonságokat: hosszú idő után ismét gőzmozdonyos járat közlekedik a 26-os vonalon, miközben a Nohab vontatta Fenyves sebesvonattal a Balaton déli partján és Somogy megye jellegzetes tájain keresztül egészen Pécsig utazhatnak utasaink.

Balatonfüred – Tapolca

Az észak-balatoni vasútvonalon találkozhatnak utasaink az átmeneti korszakos fényezésű M62 187-es Szergejjel, melynek szerelvénye szombaton az ”olajzöld személyvonat”, ami (nevéhez méltóan) olajzöld Bhv és BDdf kocsikból, valamint a színben hozzájuk illő SR 404 bisztró és WLS típusú kocsikból áll. A WLS háló- és szalonkocsiban 1. osztályú jegy váltásával utazhatunk. A szerelvényt vasárnap Nohab továbbítja.

A MÁV Rail Tours által felújított M61 001 pályaszámú Nohab mozdonya is fokozza a retró hangulatot, ami ismét gyártáskori, 1963-as fényében pompázik. Szombaton a Csabai Tekergő sebesvonatként indul Balatonfüredről, vékonycsíkos fülkés gyorsvonati kocsikból álló impozáns szerelvényt vontatva. A vonat Tapolcáról Pécsre közlekedik tovább.

Vasárnap ugyanez a szerelvény a Békéscsaba felé tartó Csabai Tekergő sebesvonaton közlekedik, élén az M62 187 pályaszámú Szergejjel.

fotó: MÁV

Szombaton Pécs felől Fenyves sebesvonatként érkezik a Balatonhoz a ”telikék szerelvény” ami ezután Balatonfüredre közlekedik. A szerelvényen 1. osztályú kocsiként közlekedik a retró festésű Ap kocsi, továbbá két Bhv és két BDbh kerékpárszállító kocsi. A múltidéző szerelvény élén szombaton a Nohab, vasárnap pedig a szintén narancs festésű, M62 228 pályaszámú Szergej teljesít szolgálatot.

A 29-es vonalon a hétvége mindkét napján a lengyel gyártmányú bautzeni és poznani kocsikból kiállított ”vastagcsíkos gyorsvonat” Nohab, valamint gőzmozdony vontatással is közlekedik. A szerelvényen egy első- és egy másodosztályú bautzeni kocsi mellett két másodosztályú poznani és egy kerékpárszállító kocsi is fut majd.

A hétvégén néhány Kék Hullám Intercity járatunk szintén alkalmi összeállítással közlekedik: visszatér a komfortkocsi, valamint a klasszikus arculatú CAF étkezőkocsi, melyek fedélzetén az idén 75 éves Utasellátó retró kínálata várja érdeklődőket. A vonat vastagcsíkos kocsikból áll majd: az InterCity rész egy GOSA ABmz kocsit és egy klasszikus arculatú DWA Bpmz-t továbbít. Az expresszvonati részt két Bmx kocsi alkotja. A retró szerelvény két fordulót közlekedik majd Budapest és Tapolca között. Az ülőhelyeket az érdeklődők az új Elvira oldalunkon a személykocsik rajzai alapján, grafikusan is kiválaszthatják.

A retró hétvégék egyik legnépszerűbb attrakciója, a legendás 424-es gőzmozdony is visszatér. Ezúttal szombaton és vasárnap is közlekedik majd a Celldömölk és Keszthely között futó Tanúhegy járat olajzöld kocsijait továbbítva, míg a Csabai Tekergő vonatokon Balatonfüred és Tapolca között a vastagcsíkos szerelvény élén.

fotó: Máthé Zoltán | MTI

Pécs – Keszthely – Tapolca – Győr

A Balaton nyugati partján a Győr felől érkező Tanúhegy sebesvonattal utazhatunk, melyet szombaton Keszthely, vasárnap Győr felé a 424-es gőzmozdony továbbít. A szerelvény olajzöld Bhv és BDdf kocsikkal fut majd, s a járat a MÁV Rail Tours SR 404-es bisztrókocsiján és WLS hálókocsiján is az Utasellátó szolgáltatásait élvezhetjük. A WLS háló- és szalonkocsira 1. osztályú jegy váltása kötelező. A Tanúhegy sebesvonat retró mozdonya Celldömölk és Keszthely között továbbítja a szerelvényt.

A Pécs felől érkező Fenyves sebesvonat szombaton a telikék szerelvénnyel áll forgalomba az M62 228 mozdonnyal. Délután, valamint vasárnap délelőtt a vékonycsíkos gyorsvonattal barangolhatjuk be Baranya és Somogy vármegyék vasútjait, élén a felújított M61 001-es Nohabbal.

1. osztályú kocsik közlekedése

A retró hétvégén közlekedő 1. osztályú kocsik az idei évben csak 1. osztályú menetjeggyel vehetőek igénybe.
Az alábbi retró 1. osztályú kocsik közlekednek:

  • 19-05 sorozatú Ap kocsi (telikék szerelvény)
  • WLS sorozatú szalon- és hálókocsi (olajzöld szerelvény)
  • 19-80 sorozatú A kocsi (vastagcsíkos szerelvény)

Az érintett vonatokra az 1. osztályra fakultatív helyjegy is váltható, melynek ára 300 forint.

A Kék Hullám InterCity vonatokon közlekedő komfortkocsi 1. osztályú menetjegy, valamint prémium helyjegy váltásával vehető igénybe.

A Balaton 24/72 napijegyek mellé kocsiosztály-különbözet váltható 1. osztályra. Az országbérlet és vármegyebérletek mellé kocsiosztály-különbözet nem váltható 1. osztályra, ebben az esetben 2. osztályú menetjegy is szükséges.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!