A mesés Szigliget a királyné szoknyájától az amerikai bombázóig

Szigligeten, a Királyné szoknyájának nevezett kúp alakú vulkáni tanúhegyen áll az Óvári kilátó, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra és Badacsonyra.

Többször pásztáztuk már innen a CsodálatosBalaton elképesztő látványát, mégis időről-időre visszahúz a szívünk az Óvár romjaira épült kilátóhoz.

A strandnál tábla jelzi a letérőt, amely egészen a hegyig vezet, ahol kényelmesen parkolhatunk, az erdei pihenőhelyen pedig rákészülhetünk a sétára.

Lépcsők vezetnek a kilátóig, melynek bár nem ember-léptékű fokai vannak, de egy kis zihálás mellett meghághatók.

De az a kis fáradtság megéri, hiszen amint haladunk felfele, egyre tüneményesebb a látvány, ahogy a fák között megcsillan a Balaton víztükre.

Félúton padokon ejtőzhet a megfáradt kiránduló.

A Királyné szoknyájának tetején egy kellemes pihenőhelyet alakítottak ki.

Az Óvár romjaira 2013-ban építették azt a faszerkezetes kilátót, amely a rég leomlott őrtorony formáját imitálja fából.

Az Óvári kilátó alsó kerengőjéről és a felső, félsziget formájú teraszáról káprázatos a panoráma.

A Szigligeti-öbölre

A párában elbúvó déli partra

Az impozáns Badacsonyra

Ahogy ereszkedtünk le a hegy oldalán,

jobb oldalon megpillantottuk a Szentháromság kápolnát, s egy gyors döntés után már arra is vettük autóval az irányt.

A 19. század negyvenes éveiben a szőlősgazdák kezdtek bele a klasszicista stílusú kápolna építésébe, amely 1846-ra elkészült, és a Szentháromságnak ajánlották fel.

A kápolna előtt áll a település egyik legnevezetesebb mészkőből faragott keresztje, amit a háborúkban elesett katonák tiszteletére szoktak megkoszorúzni.

Mellette áll az amerikai katonák emlékműve. 1944. június 30-án a közelben zuhant le az amerikai bombázó, a légi hadsereg B-24 H típusú repülőgépe, és öt katona hősi halált halt.

Talán írni sem kellene, hogy a kápolnától is csodás a látvány, sőt, visszatekintettünk a Királyné szoknyáján álló Óvári kilátóra is, amely a fotó jobb oldalán, a fák között rejtőzik.

Ahogy haladtunk vissza a strandhoz, egy kis kitérővel az Avasi templom romjainál is megálltunk.

A rövidre tervezett, de annál hosszabbra nyúlt napunkat a strandnál fejeztük be, amely annyi kellemes nyári nap színtere, no, és a Süllő Fesztiválé, amelyről a ITT olvashatsz.


A cikkben szereplő fotók 2019. március 8-án készültek Szigligeten, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni csak a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
A mesés Szigliget a királyné szoknyájától az amerikai bombázóig
Article Name
A mesés Szigliget a királyné szoknyájától az amerikai bombázóig
Description
Villámlátogatást terveztünk Szigligetre, az Óvári-kilátóhoz. De erről a településről nem könnyű szabadulni a számtalan csodás látnivaló miatt, így mi is ott ragadtunk.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!