A fonyódi Nagyboldogasszony templom és a Balaton-felvidék tanúhegyei

A román stílusban állított templom az 1920-as években nyerte el ma ismert formáját: különleges, olaszos, a szecesszió és az art deco stíluselemeit tükrözve.

Dr. Major Ferenc székesfehérvári orvos, országgyűlési képviselő hosszú évekig Fonyódon töltötte a nyári vakációját. Mikor súlyos beteg lett, és nem sok remény volt a felgyógyulására Szűzanyához, a betegek gyógyítójához fordult segítségért. Imája meghallgatásra talált és meggyógyult.

Hálából kápolnát építtetett a Szűzanya tiszteletére

Mivel a falak és a boltozat nem bírták el a Gyalus László tervezte torony súlyát, és a boltozat beomlott,  újjá építették, s egy úgynevezett huszár tornyocskát emeltek.

1902-ben egy fából készült haranglábban helyezték el a harangokat, 1937-ben a korhadt harangláb helyett olasz stílusban campanielt építettek a harangok részére.

Az új harangláb alatt megépítették a hősök oltárát

A kis lélekharanghoz a régit olvasztották be, a nagy harangot a hívek adományából vette az egyházközség. Egy harmadik harang is volt a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek adományaként, de ezt a II. világháború alatt elvitték hadi célokra.

A templom, melyet az évek során folyamatosan szépítettek, nagyobbítottak, teljesen felújítottak, gyönyörűen parkosított környezetben áll. Háttere pedig a CsodálatosBalaton és a tanúhegyek.

A cikkben szereplő fotók 2020. január 29-én készültek Fonyódon, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!