A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora nyerte el 2020-ban a Hős fa címet

A Hős fa címet olyan fa kaphatja, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is.

Idén is megrendezték az Év fája versenyt, melyen a fődíj mellett két külön kategória győztese is elismerésben részesült: a Hős fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíja is kiosztásra került.

Az Ökotárs Alapítvány az Év fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

A versenyén idén 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst.

Ezek közül a közönség július 1. és október 1. között online szavazással választotta ki kedvencét.

2020-ban a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt.

Idén a mélykúti júdásfa nyerte el az Év fája címet, a Hős fa elismerést a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.

A Hős fa címet olyan fa nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A másik különdíjat az Országos Erdészeti Egyesület adja át egy általa választott fának a döntősök közül.

A balatonszemesi Bagolyvári Promenád gesztenyefasorát még az 1900-as évek elején ültették. Az eredeti fákból mára sajnos már nem sok maradt, de mivel minden szemesi – legyen az állandó lakos, vagy üdülőtulajdonos – szívén viseli a fasor sorsát, folyamatos pótlásokkal ma is összefüggő, árnyat adó vadgesztenyesor pompázik a több száz méteres utcán.

A balatonszemesieknek fontosak ezek a fák.

fotó © Az Év fája

Olyannyira, hogy néhány éve lelkes civilek a megmentésükért örökbefogadást indítottak, és az örökbefogadott fákat fainjektálással próbálják megvédeni a kórokozóktól, elsősorban a vadgesztenyelevél aknázómoly inváziójától.

Az Év fája versenyről, illetve nyerteséről, a a mélykúti júdásfáról ITT olvashatsz részletesen.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!