2021-ben nyit a megújult Tihanyi Skanzen

Felújítják a Tihanyi Tájházak két épületét, a Parasztgazda Házat és a Halászcéh Házat.

Több éve húzódik már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában álló épületek rekonstrukciója. A mostani munkálatok idén februárban kezdődtek, ám a járvány közbeszólt, így a nyáron zárva tartott a skanzen.

A 2015-ös nádtetőcsere óta nem történt jelentősebb felújítás a település hajdani jellegzetes népi építészetét, az itt élő népek élet-módját bemutató épületeken. Jelenleg a külső-belső felújítási munkálatok zajlanak, az állagmegóvó javítások mellett a mai kor elvárásainak megfelelően rehabilitálják a házakat.

Megoldják az épületek vízelvezetését, a padlásfödémeket 20 centiméteres ásványgyapot hőszigeteléssel látják el, az épületekben hűtő- és fűtőrendszert telepítenek, így

a Tihanyi Tájházak egész évben nyitva tart majd.

fotó © Sahó Sándor | Csodálatos Balaton

A turisták elől elzárt tereket korlátokkal látják el, a Parasztgazda Házában acél taposórács teszi majd lehetővé, hogy a szabad kéményes konyhába betekinthessenek a látogatók.

A Halászcéh Háza a Balaton környékén az egyetlen fennmaradt ilyen jellegű ház. Ennek megfelelően időszerű volt már a nádfedésű, vakolatlan bazalt terméskő falazású házikó állagmegóvása.

A pénztárépületben egy új mosdót alakítanak ki, az épület előtt pergolaszerű, oszlopokon álló fedett előteret építenek, az udvarok is megújulnak. Pótolják, és néhol cserélik a hiányzó léckerítéseket, kicserélik a színpad faburkolatát, a Batthyány utcai bejáratot akadály mentesítik, a Pisky sétány felől pedig panorámateraszt alakítanak ki.

Megújul a kiállítási koncepció is, új látnivalók lesznek a házakban, a gyerekeket különböző élményelemek várják és modern táblagépek segítik majd az információhoz jutást.

A Tihanyi Tájházak várhatóan jövő év tavaszán nyithat ki – írja a település újsága, a Tihanyi Visszhang.

fotó © Sahó Sándor | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!