200 négyzetméteres új fogadóépületet kap a balatonfüredi Lóczy-barlang

A kuriózumnak számító barlangot évente átlagosan 15 ezren látogatják.

Új fogadóépület létesül a kiemelten védett, közkedvelt turisztikai célpontként is népszerű Lóczy-barlang bejáratánál – adta hírül Balatonfüred honlapja.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a város önkormányzata közösen fejleszti a nemzetközi hírű földrajztudósról elnevezett barlang területét és megközelíthetőségét.

Az új, 200 négyzetméteres fogadóépületben, amely egy 50 négyzetméteres fedett teraszt is felölel, a kiszolgálóhelyiségek – pénztár és mellékhelyiségek – mellett egy a barlangot bemutató interaktív kiállítás kap helyet.

A projekt engedélyezési tervének költségeit a város vállalta magára valamint a beruházáshoz hiányzó 30 millió forintot is biztosítja az önkormányzat – nyilatkozta Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: a jelenlegi nehéz időszakban is arra törekszik a város, hogy a megnyert településfejlesztési programok megvalósuljanak.

A munkálatok elkezdődtek, várhatóan egy év alatt befejeződik a beruházás.

Így néz majd ki a Lóczy-barlang fogadóépülete. Illusztráció © Balatonfured.hu

A barlang addig nem látogatható!

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott Lóczy-barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a kialakulás körülményeire. A 120 méter hosszú és 19 méter mély, sajátos klímájú fokozottan védett barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!