170 éve született Kvassay Jenő, Balatonföldvár buzgó fejlesztője

Kvassay Jenő, a legnagyobb magyar vízépítőmérnökök egyike 170 évvel ezelőtt, 1850. július 5-én született Budán.

Egyetemi tanulmányai során nem csupán a budapesti József Műegyetemen töltött éveket, hanem – tanulmányútjai során – megfordult Németországban, Svájcban, Franciaországban és Olaszországban. Nem véletlen, hogy rátermettsége, megszerzett ismeretei folytán az 1879-ben létrejött Országos Kultúrmérnöki Hivatal első számú vezetője lett, mégpedig rendkívül fiatalon, alig 30 éves korában.

Kvassay felismerte a Balaton óriási egészségügyi, kulturális és gazdasági lehetőségét, ezzel járó vízépítési feladatok elvégzésére 1912-ben megszervezte a Balatoni Kikötő-építési Felügyelőséget. Mint balatoni kormánybiztos közvetlenül irányította ezeket munkálatokat: a kikötők építését, a partvédelem megkezdését, az üdülőtelepek vízellátását, az élelmiszer ellátást biztosító növénytermesztés és az ehhez kapcsolódó öntözési feladatokat.

A Balaton tudományos kutatása, a vízszabályozás és a balatoni kikötők építése terén kifejtett munkássága híressé tette Somogyban.

A Balatonföldvár lelkes fejlesztője – így írnak Kvassayról, aki szívesen töltötte szabadidejét is a településen. Feleségével közös balatonföldvári villája, a Csintalan, sajnos már nem áll.

Kvassay Jenő emlékét az ő elgondolásával létesült, s a később róla elnevezett sétány, valamint egy 1929-ben felavatott, Kaáli Nagy Dezső tervei alapján betonból és vasbetonból készült emlékmű őrzi.

A platánfák szegélyezte 1200 méter hosszú Kvassay sétány egyik oldalát a Balaton, a másikat a villasor kíséri.

2014-ben a Somogy Megyei Értéktárba vették fel a korzót

fotó © Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!