12 balatoni program a Kulturális Örökség Napjai jegyében

Természetesen a Csodálatos Balaton  örökségei is szerepelnek a rendezvények között, ezek között válogattunk.

1984-et írtunk, mikor Franciaországban szárnyra kapott egy kezdeményezés, a Történelmi Műemlékek Nyitott Napja. Az akkor egyedülálló eseménysorozatnak az volt a célja, hogy a nagyközönség számára is elérhetők, megtekinthetők legyenek a máskor a kíváncsi szemek elől rejtőzködő, esetleg csak ritkán látható, kiemelkedő értékű műemlékek. A rendezvény óriási sikert aratott. Az Európai Unió 1999-ben fogadta be az eseménysorozatot, s ajánlásai közé tartozott, hogy a helyszínek lehetőleg ingyenesen engedjék be a látogatókat, akiket szakemberek és olyan civil önkéntesek kalauzolnak, akik ismerik, szeretik épületüket, fontosnak tartják múltjukat, jelenüket, jövőjüket.

1. A balatonfüredi Arácsi Népház ingyenes látogatásán kívül szeptember 18-án A hely értéke címmel épületvezetés is indul, amely révén nem csak a kiállítások, hanem a megnyitás előtt álló Arácsi Tájház is megtekinthető.

2. A Jókai Mór Emlékházban, az író egykori balatonfüredi villájában, a nagy mesemondó és felesége, Laborfalvi Róza színésznő mindennapjait bemutató állandó kiállítás tekinthető meg ingyenesen.

3. Balatonfüreden, a Vaszary Galéria rendhagyó tárlatvezetéssel várja a látogatókat, mely nem csak a kiállításokról szól, hanem az épület történetéről is.

4. A Balatonfüredi Városi Helytörténeti Gyűjteményben a közlekedés, a gyógyfürdő/fürdőkultúra, az Anna-bál és a színházi élet témakörében mélyülhetünk el.

5. A keszthelyi Festetics-kastély parkján át vezetett sétán ismerhetjük meg a kastélypark történetét, a főbb látnivalót. A séta szeptember 18-án 11 órakor kezdődik.

6. Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban, amely szeptember 18-án 10-17 óra között ingyenesen látogatható, épületvezetések is indulnak 10 és 11.30-kor.

7. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely és másfél hektáros kertje ezer csodát rejt, induljunk hát el ezeket megismerni szeptember 19-én, mikor ingyenesen látogatható a keszthelyi kiállítóhely.

8. A Szendrey Júlia szülőhelyén – Keszthelyen – kialakított emlékszoba is belépőjegy váltása nélkül csodálható meg szeptember 18-án 17-19 óra között.

9. Egy nappal korábban, szeptember 17-én a keszthelyi Goldmark- vagy Pethő-ház ad otthont a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat programjainak, melyben lesz vezetett séta, koncert, de Petanque verseny is.

10. Képzőművészeti kiállítással, gyermek programokkal, koncerttel, vásárral eszik izgalmasság az országos rendezvény keszthelyi napját Keszthelyen, a Várkertben.

11. A világhírű operettkomponista, Kálmán Imre Siófokon született 1882. október 24-én. Szülőháza a róla elnevezett sétányon áll, ahol születésének 105. évfordulója alkalmából 1987. október 22-én emlékkiállítás nyílt. A Kulturális Örökség Napjai keretében nem csak ezt tekinthetjük meg ingyenesen, hanem különböző programokon is részt vehetünk.

12. Szeptember 19-én 14 órai kezdettel a Zalavár-Várszigetet ismerhetjük meg, 15.20-tól pedig, a balatonhídvégpusztai Laki István-zsiliptől indulva, betekintést nyerünk a Kis-Balaton gazdag növény- és állatvilágába.

További helyszínekről, a rendezvényekről és sétákról, a részvételi feltételekről bővebb információ a Kulturális Örökség Napjai honlapján olvashatók.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!