Villányi és tokaji borokból készülnek fagyikülönlegességek a hévízi Rózsakertben
A bor és a fagylalt kényeztető élményét egyszerre élvezhetjük Hévízen, hiszen kétféle villányi és egy tokaji borból készült fagylaltot is kínál a Rózsakert fagyizó
Hódítanak az alkoholos fagyik, a Rózsakertben több, csak felnőtteknek ajánlott kreálmányt is kóstolhatunk, mint az Aperol Spritz fagylalt költeményt.
Erre a hétre a nyár két kedvencét, a fagylaltot és a bort kombinálta össze Pálfi Attila, a hévízi Rózsakert fagylaltozó cukrásza a közelgő nagyrendezvény, a Hévízi Borünnep tiszteletére.
A fehér-, a rozé-, és a vörösbor fagylalt olyan borokból készül, melyek “folyékony” állapotban is kóstolhatók a fesztivál idején a borházaknál.
Igazi ízkavalkádra számítsunk, hiszen az enyhén savanykás gombócokban, melyeknek egy harmada alkohol, visszaköszön a bor jellegzetes zamata.
Az igazi ínyencek akár egyszerre is végigkóstolhatják az egész borsort: érdemes a tölcsérbe először a vörösborosat, aztán a rozét, és legfelülre a fehérboros fagyit kérni.
A csak minőségi és természetes anyagokat tartalmazó fagylaltok színe a hozzájuk kevert alapanyagok miatt haloványabb, mint a poharakban szervírozott boroké, de zamatuk így is jellegzetes marad.
Sauska sárgamuskotályos fagylalt
A 2018-as rendkívül száraz és forró évben termett fürtöket az augusztusi szüret után bogyózták, majd pár órányi áztatás után hűtött tartályokban indult az erjedés. A rövid érlelés a decemberi palackozásig tartott. A tokaji bor színe halványsárga, illata feszes és kristálytiszta, vanília, mangó és levendula beütéssel, ízében a muskotály mellett frissen kettévágott zöldcitrom jön még, néha kis sárgabarack is. Ezeket a jegyeket hordozza a belőle készített fagylalt, így gyümölcsösen üdítő, kellemesen savanykás ízvilágra számítsunk.
Wylyan rozé fagylalt
Pinot noir, Syrah, Kadarka és Merlot szőlőt héjon áztatás nélkül préselték, hűtött tartályokban erjesztették, érlelték, majd a fajtákat a palackozás előtt házasították, s megszületett egy ropogós, elegáns, ízig-vérig villányi rozé. A korai cseresznye, a ribizli, a som üde gyümölcsössége köszön vissza a bor, illetve a vele készített fagylalt ízében.
Bock vörösboros fagylalt
A lilás árnyalatú, bíborvörös színű villányi bor savaiban bársonyosság, ízében gyümölcsösség, illatában pedig a cseresznye és a meggy jelenik meg. Erjesztést követően, néhány hónapos ászkolás után kerül palackba, s a hévízi Rózsakert fagyizó jóvoltából a tölcsérekbe a Hévízi Borünnepen. Bár a jeges finomság színe nem lesz olyan sötét, mint bor formájában a poharakban, de zamatában visszaköszön majd a meggyes-tejkaramellás vonal.