3 milliárdos turisztikai fejlesztés várható a Balaton-felvidéken

fotó © Peter Orban Photography & Blog

A projekt címe: A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése

A projekt célja, hogy a Balaton-felvidék világörökség várományos helyszín – egyedi vonzerejét kihasználva – további turisztikai funkcióval bővüljön és a fenntartható hasznosítás révén önálló attrakcióvá váljon. Ehhez a nemzetközi igényeket is figyelembe véve szükséges a meglévő turisztikai attrakciók, illetve további új attrakciók fejlesztése. Cél a térségben található kiemelkedő egyetemes értékek megőrzése, védelme és bemutatása a turisztikai funkció kialakításával. Valamennyi projekthelyszínen kiemelt szempont, hogy hosszú távon gazdaságilag fenntarthatóan működjenek a fejlesztett attrakciók.

A konzorcium tagjai és az általuk megvalósítandó 2.999.704 ezer forintos költségvetésű projekt részletei:

Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (118 mFt) – Részvétel a projektek előkészítésében, azok megfelelő turizmus szakmai tartalmának kialakításában és megvalósításában (marketing tevékenység, kötelező tájékoztatási feladatok).

Balatonfüred Város Önkormányzata (770 mFt): Esterházy Kastély felújítása – Nyaralástörténeti Látogatóközpont kialakítása.

Hévíz Város Önkormányzata (100,2 mFt) – Festetics sétány turisztikai attrakcióvá fejlesztése.

Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. (73,2 mFt) – Festetics Kastély turisztikai szolgáltatásfejlesztése.

Szigliget Község Önkormányzata (470,2 mFt) – Szigligeti Vár komplex turisztikai fejlesztése.

Badacsonytomaj Város Önkormányzata (419 mFt) – Kisfaludi út élmény sétánnyá alakítása.

Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. (145,6 mFt) – Interaktív Borászati Kiállítás és Látogatóközpont kialakítása.

Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (570 mFt) – Uradalmi Magtár komplex fejlesztése, ECHO domb tematikus történeti park kialakítása.

Tihanyi Bencés Apátság (227,7 mFt) – Apátsági Múzeum megújítása, Napváró terasz kialakítása.

Balatoni Integrációs Kft. (105 mFt) – Konzorciumi szintű projektmenedzsment, projekt szintű közbeszerzési szakértő, műszaki ellenőr és a kiállítások szakmai koordinációját végző kiállítási szakértő finanszírozása, a világörökség várományosi helyszín egységes bemutatását szolgáló infokommunikációs tartalmak elkészítése, eszközök beszerzése.

Az egyes fejlesztéseket valamennyi konzorciumi tag saját beruházásában valósítja meg és biztosítja annak üzemeltetését. A világörökség várományosi helyszín további tudatos fejlesztése és a világörökségi cím elnyeréséhez szükséges felterjesztés ösztönzése érdekében terveztük a várományosi helyszín kezelési terv megalapozó dokumentáció elkészítést, azonban a pályázat feltételrendszere nem tette lehetővé ilyen dokumentáció finanszírozását.

A dokumentáció elkészítését továbbra is fontosnak tartjuk, melynek érdekében tárgyalásokat folytattunk a Balaton Világörökségéért Alapítvánnyal.

A dokumentáció elkészítését az érintett szervezetekkel (Balaton Világörökségéért Alapítvány, Miniszterelnökség, Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.) közösen kívánja megvalósítani a BFT munkaszervezete – áll a tanács által tárgyalt, és elfogadott előterjesztésben.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!