Több mint 630 millióból újul meg a Hévízi-tó parkja és a Schulhof sétány

A 12 hónaposra tervezetet munkák csütörtökön, a munkaterület átadásával kezdődnek meg.

A beruházás részleteiről Papp Gábor polgármester, dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója és Manninger Jenő országgyűlési képviselő számoltak be szerdai sajtótájékoztatójukon.

A gyógyfürdőváros polgármestere elmondta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán a Festeticsek örökségét őrző települések közösen nyertek 1256 millió forintot a főúri család történelmi és szellemi értékeinek megóvására.

A Magyar Turisztikai Ügynökség partnerségében, a Keszthelyt és Gyenesdiást is érintő pályázat keretében

Hévíz 634 millió forintot fordíthat a tófürdő főbejárata előtti park és a Schulhof sétány felújítására.

A természetvédelmi területen az állat- és növényvilág megóvása mellett tervezték meg a munkálatokat, amelyek csütörtökön kezdődnek meg a munkaterület átadásával, a befejezési határidő pedig a jövő év áprilisa.

Megmaradnak a jellegzetes platánfák, mindössze 63 nem őshonos cserjét vagy fát távolítanak el, ugyanakkor közel 13 ezer új növényt, illetve további egynyári virágokat telepítenek.

Papp Gábor (b), dr. Mándó Zsuzsanna (k) és Manninger Jenő (j) a hévízi Schulhof sétányon 2021. március 31-én.

A tóra nagyobb belátást adó átalakítás része egy zenepavilon és egy szakrális bemutatóhely megépítése, a szökőkút, a pergolák, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés felújítása.

A zenepavilon látványterve.

Közel 11 ezer négyzetméteren frissítik fel a gyepterületet, csaknem 6,6 ezer négyzetméteren díszburkolatot építenek, illetve 95 új kandelábert állítanak fel.

Papp Gábor úgy fogalmazott: a Hévízen jelenleg zajló átalakítások a jövő évi turisztikai szezon kezdetére befejeződnek, így nemcsak a tó körüli zöldterület újul meg, de a véderdő is, illetve még idén nyáron elköltözhet a tó szomszédságából a buszpályaudvar, hogy a helyén új rendezvényteret alakítsanak ki.

Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója arról beszélt, hogy a kórház területén most induló felújítások azért is fontosak, mert ez emblematikus helye Hévíznek. Arra is emlékeztetett, hogy a városnak és az egészségügyi intézménynek közös érdeke, hogy minél többen gyógyulhassanak, töltődhessenek fel a Festeticsek jóvoltából több mint 220 éves gyógyászati múlttal rendelkező városban.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!