Téli vízitúrázás a gőzölgő Hévízi-csatornán

A Hévíz-patak egy igazi különleges téli vízitúra helyszín. A Hévízi-tóból kifolyó patak hőmérséklete 22-25 Celsius fokos, a legnagyobb hidegben sem fagy be, és vizében télen tündérrózsák és vízililiomok között lehet evezni.

Egyre vastagabb az avarszőnyeg, fagyosabbak a reggelek, sűrű ködök szállnak. Ismeri ezt jól a néphagyomány. A kültéri sportokat űzők ilyenkor bújnak be barlangjaikba, eszközeiket gondosan betakargatják, védett helyre teszik, és a következő hónapokban csak ábrándoznak a nyári kalandokról. Mindeneképpen így kell ennek lennie? A vízi sportok kedvelőinek van egy jó hírünk. Szerintünk nem.

Hiába a legeltökéltebb téli vízitúrázó, ha befagynak a vizek, nincs mit tenni, mint várni az enyhülést. Szerencsére azonban van Magyarországon egy hely, ami még a legkeményebb télnek is ellenáll, és egész évben várja az evezni vágyókat. Lusta gőz gomolyog a nyugodt patakvíz fölött, lassú evezőcsapások hangja hallatszik. A Hévízi-csatornán vagyunk.

A csatorna 22-25 fokos vizén evezve testközelből ismerhetjük meg a környék növény-, és állatvilágát. A 2-3 órás túra az ikonikus gyógytótól az Úsztatómajori zsilipen keresztül a Kis-Balaton Látogatóközpont közelében található kiszállóig vezet. A víz szinte végig derékig ér, és rendkívül nyugodt, kiszámítható folyású, így kevésbé tapasztalt evezősöknek és családoknak is tökéletes.

A túra már önmagában is fantasztikus élmény, de könnyedén összeköthetjük egy hévízi fürdőzéssel, vagy egy Kis-Balaton körüli bringatúrával is. A jövőben még izgalmasabb evezős kalandban lehet majd részünk a csatornán, hiszen a tervek szerint a Gyöngyös-patak torkolatnál a csatorna és a patak közötti földsávot felszeletelve egy vízi labirintusjellegű kis szigetvilágot hoznak majd létre a helyi állatvilág és az evezősök örömére.

A tervezésénél mindenképpen figyelembe kell venni azonban azt, hogy a túra védett természeti területen vezet, ezért a vízitúrázás itt engedélyköteles. Engedélyt bárki válthat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján, érdemes előre foglalni, mert a helyek korlátozott számban elérhetők. Minden évben november 1. és március 15. között lehet evezni.

Fiantok Dániel az Aktív Magyarország videójában Sinka Gábor természetvédelmi őrrel csorog le a Hévízi-tótól csaknem a Balatonig vezető ásott medrű csatornán, bemutatva ezt a hazánkban egyedülálló téli evezős élményt.

Nézzétek meg itt a páratlan videót a vízitúráról:

 

A cikket támogatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!