Hévíz a harmadik legnépszerűbb termálfürdős település volt tavaly

De nem csak Hévíz, hanem Zalakaros is az országos lista élvonalába tartozik: Hévíz a 3. helyen áll, míg Zalakaros épp hogy lecsúszott a dobogóról.

Zala megye egy igazi turisztikai nagyhatalom. A megyéhez tartozik a Balaton északnyugati csücske és számos, országos szinten, – sőt azon túl is – ismert termálfürdős üdülőhely.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Zala megye még a tavalyi vérzivataros esztendőben is 1,4 millió vendégéjszakát produkált. Ez hatalmas szám, több mint ötszöröse Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éves vendégéjszakaszámának. Sőt, amennyiben összeadjuk a turizmusban szintén erősnek számító Hajdú-Bihar és Vas tavalyi vendégéjszakaszámát, akkor nagyságrendileg a zalai forgalmat kapjuk.

Nyilván az elmúlt esztendő Zalát sem kímélte. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2019-hez képest 49 százalékkal csökkent. Ez picit kisebb, mint Hajdú-Bihar, vagy Vas megye visszaesése, de nagyságrendileg ugyanazt jelenti, azaz lényegében feleződött az éjszakaszám a járvány miatt.

A termálfürdős települések sorában a megye két legerősebb szereplője országos szinten is ott van toplista élén. 2020-ban Hévíz 427 ezer, Zalakaros 408 ezer vendégéjszakát produkált a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében.

A két település együtt adja a megyei vendégéjszakaszám 60 százalékát. S ehhez az arányhoz tegyük hozzá, hogy a megyéhez nem pusztán termálvizes üdülőhelyek, hanem számos, erős vendégforgalmú balatoni település is tartozik.

Zala megye két turisztikai mogulját a Hévíz közelében fekvő Alsópáhok követte 74 ezer vendégéjszakával, majd a szlovén határ közelében található Lenti következett 44 ezer éjszakával. Kehidakustány és Zalaegerszeg ezután jött a megyei sorban, gyakorlatilag holtversenyben.

Fontos az adatokhoz hozzátenni, hogy a települések tényleges vendégéjszakaszáma ennél magasabb, a KSH ugyanis nem számol a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakákkal – számol be a termalonline.hu.

Legnépszerűbb Zala megyei termálfürdős települések a belföldi és külföldi vendégéjszakák alapján 2020-ban:

1. Hévíz 427.123
2. Zalakaros 408.848
3. Alsópáhok 74.278
4. Lenti 44.449
5. Kehidakustány 29.937
6. Zalaegerszeg 28.432
7. Zalacsány 14.899
8. Zalaszentgrót 1636

Országos szinten csak Budapest és Hajdúszoboszló előzte meg Hévízt, illetve Zalakarost, a fővárosban 2.371.513, míg Hajdúszoboszlón 468.875 teljes vendégéjszakát regisztráltak.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!