A Hévízi-tó áldásos vize, melyről legendák születtek

Tudtátok, hogy a legendák szerint a gyermekáldáshoz is hozzásegíti az egyedülálló Hévízi-tó vize a szerelmeseket?

„Gólya száll fel Hévíz felett/Figyeli a szép kis nőket/S megtudja majd: hová menjen/Egy-két srácot hol letegyen./Azért tessék vigyázni/És vele nem komázni.” Hirdeti egy képeslap, még a múlt századból!

Nem alaptalanok azok a vélemények, mi szerint a Hévízi-tóban való fürdőzés áldásos hatással lehet akkor, ha a gyermekvállaláson gondolkodunk!

Mert mint tudjuk: a természet csodákra képes!

Vannak ugyan cikkek és személyes elbeszélések arról, hogy ki, hogyan, mi módon köszönheti fogantatását a Hévízi-tó gyógyvízének, ám azt érdemes tisztázni, hogy orvosi kutatásokkal alátámasztott eredmények, legalábbis itt Hévízen nem állnak rendelkezésre.

Van ugyanakkor néhány más érv és indok a mellett, hogy a víz és a hévízi iszap gyermekáldásra gyakorolt jótékony hatásában lehet valami igazság…

Kezdjük mindjárt a legalapvetőbbel: az igazolt nőgyógyászati kezelésekkel.

A hévízi gyógyiszapot nem csak Hévízen használják – elsősorban ízületekre, meleg iszapgöngyöléshez, pakoláshoz -, hanem más felhasználása is ismert. Harkányban több évtizede zajlanak nők számára olyan iszapos kezelések, melyekkel az ösztrogén és progeszteron termelést serkentik. A kezelés részletei elég megdöbbentők, viszont az eredmények igazán meggyőzők, hiszen igazoltan hatásosak.

A kénes hévízi-tó vízével elkevert hévízi fekete tőzegiszap ugyanis valóban képes hatást gyakorolni a szervezet hormontermelésére (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) nem csak a hölgyek de akár az urak esetében is.

Legendás történetek

A fürdővárosban jó pár városi legenda, pletyka terjedt el az elmúlt 100-150 évben arról, hogy a hölgyek, urak a rendszeres fürdőzést és iszapba mártózást követően fokozott vágyat éreztek, majd 9 hónappal később gyermekáldásnak örülhettek.

Hajdan a Tó bejárati épületének egyik tornyán egy vaskakas volt, amiről az a hír járta, hogy megszólal, ha valaki szerelmes gondolatok nélkül távozik a fürdőből. Ez persze sosem történt meg.

És a Hévízi-tó főbejáratánál álló két kerub sem szólalt meg még soha, pedig nekik is illő lenne hangot adniuk nemtetszésüknek, ha valaki szerelem nélkül távozik Hévízről.

Bár mint írtuk orvosi szakvélemények és kutatások itt Hévízen nincsenek arról, vajon hány gyermek köszönheti fogantatását a jótékony hévízi gyógyvíznek és iszapnak, az biztos: a kikapcsolódás, a romantikus programok, a pihenés, néhány ellazító masszázs, egy finom bor és a holdfényes nyáresti séták ebben a csodás kisvárosban biztosan hozzájárulnak ahhoz, hogy a szerelmesek egymásra találjanak.

Akár az orvosoknak hiszünk, akár a pletykáknak, az a legjobb, ha ki-ki vérmérséklete szerint maga teszi próbára Hévíz jótékony hatásait.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!