Berecz Zsombor vitorlázó Európa-bajnok lett Gdyniában

A hírt Berecz Zsombor edzője, a finnes olimpiai-, és kétszeres világbajnok Mateusz Kusznierewitz révén, boldog telefonhívása alapján, a családtól tudta meg a HAJOZAS.HU szakportál!

Berecz Zsombor 2018-ban világbajnok, 2019-ben az olimpiai tesztverseny győztese, korábban Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, most pedig már aranyérmes.

A verseny után a HAJOZAS.HU készítette vele az alábbi interjút:

Nagy király vagy Zsombi! Meséld el kérlek a mai futamokat!

Úgy gondoltam, hogy a kilencediken a magam stílusában vitorlázom, aztán majd ennek eredményéhez igazítottuk volna az utolsót, hogy ott mit kell tenni, lesz- párosverseny Scottal vagy sem. Szerencsére nagyszerűen alakult a kilencedik futam, így a tizediknek már nem volt tétje.

Végig Giles Scott előtt voltál?

Az első krajc végén 12-13. hely körül vettem a bóját, ő mögöttem. Hátszélben aztán tulajdonképpen megelőzött, da nagyjából együtt vettük a kaput csak más bójákat választottunk. Ő  az egyik oldalra nyitott én a másikra akartam menni. Örültem, hogy nem arra jött. Aztán végre ezen a versenyen nekem először jött egy harmincfokos lengés jobbra és akkor messze lemaradt tőlem. Én meg az utolsó hátszélben feljöttem négy helyet és így éppen akkora különbséggel győztem le, hogy a pontelőnyöm már az utolsó futammal matematikailag is behozhatatlanná vált.

Az utolsó futamon indulnod sem kellett volna.

Mateusz mondta, hogy ne versenyezzek, ha nem akarok, de úgy gondoltam, hogy végigmegyek, hisz edzésnek is jó lesz. De próbáltam kimaradni a küzdelmekből. Mindenkit elengedtem és külön maradtam. Aztán még jött egy negyvenfokos szélforduló. Nem azon az oldalon voltam… Jó, hogy nem erre az utolsó futamra maradt a döntés, mert az  kicsit csúnya volt… Giles ezen a futamon vagy ötven méterrel vezetett, aztán bekapta ezt a szélfordulót. Lett talán nyolcadik?

Európa-bajnok lettél és van mindenféle érmed Ebékről, világbajnok lettél tavalyelőtt, tavaly megnyerted az előolimpiát. Vagyis már csak egy versenyről hiányzik az arany…

Így van, egy hiányzik.

Mennyire érzed kérdésesnek az olimpiát. Úgy értem, hogy lesz-e?

Nem tudom. Sokan riogatnak azzal, hogy nem lesz, sokan beszélnek sokfélét. Mi nem nagyon tudunk másképp gondolkozni, mint hogy lesz. Nem is fogok másképp gondolkozni. Készülni kell. Szerintünk lesz.

Szeptember 2-án kezdődtek az Európa-bajnokság futamai a lengyelországi Gdyniában. Miután a nemzetközi osztályszövetség törölte az októberre tervezett világbajnokságot, a Finn Gold Cupot, így az EB maradt a finnesek egyetlen nagy nemzetközi versenye a 2020-as évben.

Gdyniában az Európában újra szigorodó, az utazásokat nehezítő rendelkezések ellenére 27 nemzet 70 finnese szállt vízre az osztály nyílt (tengerentúliak számára is nyitott) Európa-bajnokságán, ahol az együtt vitorlázó mezőnyben külön értékelik az U23-asok és a negyven év feletti Masters versenyzők teljesítményét is.

Berecz Zsombor, a Finn osztály 2018. évi világbajnoka, a 2019-es preolimpiai verseny győztese. Európa-bajnokságokról is volt már két ezüstérme (2016, 2019), illetve amikor 2017-ben Marseille-ben  5. helyen végzett, akkor az utolsó, öthajós, a szokásos lebonyolítási rendtől eltérően rendezett Medal Race-en vezető helyen szakadt el a vitorla felhúzója. Márpedig azon az EB-n a kísérleti lebonyolítás miatt az Éremfutam győztese lett a bajnok, függetlenül a korábbi futamokon gyűjtött pontoktól.

A mezőnyben ott volt Németh Domonkos (U23) is, aki végül a 31. helyen végzett (futameredményei: 32., 31., 32., 22., (35)., 31., 26., 25., 34., 25.), a fiatalabbak között negyedik lett.

A verseny teljes eredménylistája az Európa-bajnokság honlapján ITT látható. Az oldalon a “Wyniki” menüpontra kattintva érhető el a lista vagy átállítható a nyelv angolra!

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!