4 milliárd forintból épülhetnek új kikötők a Balatonon a Kisfaludy Program keretében

2019. október 14-én jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívása a Kisfaludy Program keretében balatoni kikötők építésére vagy bővítésére

4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a turisztikai ágazat kormányzati szervezete és várhatóan 5-8 projektet fognak támogatni. A cégek és önkormányzatok 2019. november 15-től december 16-ig pályázhatnak minimum 100 millió, maximum egymilliárd forint támogatásra, a kikötőknek pedig 2023. november 30-ig kell elkészülniük.

Ha a felhívásban szereplő 8 projekttel számolunk, akkor egy kikötő minimum 500 millió forint támogatás fog kapni – írja a HAJOZAS.HU szakportál

A térség adottságait figyelembe véve és a jövőbeli fejlődési lehetőségeket mérlegelve meghatározásra kerültek azok a fő fejlesztési területek, amelyek segítik a konstrukció céljainak elérését. A Balaton kiemelt fejlesztési térségben az elektromos vízi járművek töltésére alkalmas töltő rendszer alakul ki, mely az elektromos hajókat és a vitorlásokat egyaránt ki tudja szolgálni. A konstrukció keretében támogatott projekteknek hozzá kell járulniuk a magasabb hozzáadott értéket előállító turisztikai szolgáltatások kialakításához.

A megvalósuló projektekkel szembeni alapvető elvárások:

  • a szezonalitásból fakadó egyenetlenségek oldása,
  • fenntartható működés biztosítása,
  • turizmushoz kapcsolódó bevételek növekedése,
  • a turisztikai fejlesztési irányvonalakhoz való illeszkedés.
  • évi 360 napos nyitvatartás !!!

A fejlesztésekkel olyan hálózat alakul ki, mely az elektromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására.

Balatonfüred kikötői, fotó © CsodalatosBalaton.hu

A fejlesztésekre kettő konstrukcióban nyílik lehetőség támogatási igények benyújtására:

A Kisfaludy Balatoni e-kikötő fejlesztési Konstrukció – „A” komponens: Új kikötők létrehozása, és meglévő kikötők bővítése a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben című TFC-BA-2.1.1-A-2019-2019 kódszámú konstrukcióban új kikötők létesítésére és meglévők bővítésére nyílik lehetőség. Az „A” komponens keretében vissza nem térítendő támogatás igénylésére 2019. november 15. és 2019. december 16. közötti időszakban nyújtható be támogatási igény.

A Kisfaludy Balatoni e-kikötő fejlesztés konstrukció – „B” komponens: Meglévő kikötők bővítése a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben című TFC-BA-2.1.1.-B-2019-2019 kódszámú konstrukcióban meglévő kikötők felújítására, szolgáltatásaik fejlesztésére nyílik lehetőség. A „B” komponens keretében vissza nem térítendő támogatás igénylésére 2019. november 15. és 2019. december 19. közötti időszakban nyújtható be támogatási igény.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!