Tihany-Garda-Fesztival-Gardalia-2018-CsodalatosBalaton-Hajozashu33Tihany-Garda-Fesztival-Gardalia-2018-CsodalatosBalaton-Hajozashu33

Garda Fesztivál Tihanyban – kötelező program mindenkinek

Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 17 éve a Garda Fesztiválra.

A „látott hal” kifejezés elválaszthatatlanul kötődik Tihanyhoz és a régen itt élt bátor halászokhoz. Olyannyira, hogy bár már csak az emléke él az egykori gardázásnak, maga a hal bekerült a település címerébe is.

A gardák vonulását ősszel, amikor bandákba verődtek, a halászok egyik tagja, az úgynevezett „hegyenjáró” figyelte a tihanyi dombról. A garda ősz végén hatalmas csapatokba verődve összegyűlt a Tihanyi-szorosban, többnyire a Tihanyi-kút (a Balaton legmélyebb pontja) tájékán. A gardarajok úszó, sötét felhőként figyelhetők meg a környező dombokról. Amikor a hegyenjáró látta a halraj mozgását, riasztotta társait, és kezdődhetett a garda halászata.

17 éve néhány tihanyi vállalkozó Punk Ferenc csárdagazda vezetésével létrehozott egy rendezvényt, melyről ők maguk sem gondolták volna, hogy mostanra Tihany egyik leglátogatottabb, és a Balaton-felvidék egyik legnagyobb eseménye lesz az őszi szezonban.

Céljuk elsősorban a település halászmúltja előtti tisztelgés volt. Emellett a hagyományőrzésnek és a gasztronómiának is fontos szerepet szántak.

Az I. Tihanyi Gardafesztivált, a Gardáliát 2002. november 16-17-én rendezte meg a Művelődési Ház Tihanyban több helyszínen.

A XVII. Garda Fesztivált azonban leginkább a következő képgaléria tudja bemutatni:

Sétahajózás a Garda szoborhoz.

Tihany-rév és a Szent Miklós sétahajó.

Tósoki Imre Tihany polgármestere megkoszorúzta a Garda-szobrot.

Mára jelképes mennyiségű garda maradt a Balatonban, de Tihany a mai napig őrzi a tradíciót.

A Garda szobor koszorúzása után a “hal fogadását” rézfúvós zenekar, és ünneplő tömeg fogadta.

Tósoki Imre Tihany polgármestere pár mondattal köszöntötte a Gardát és mindenki elindult az Apátsághoz.

Volt aki hintóval.

Közben a Füred katamarán elbúcsúzott.

Polgármesteri hintó és a Gardák.

A magyarországi borrendek a Művelődési Háztól látványos felvonulással mentek az Apátság elé, ahol megáldották a “friss fogást”.

A hölgyek énekeltek is.

Innen a Visszhang dombra ment a tömeg, ahol már lobogott a tűz.

A helyi rangidősök irdalták, majd paprikás lisztbe forgatták a friss halakat, aztán nyársra húzták őket.

Közben a lángoló venyigeágakból izzó parázs lett, és kezdődhetett a gardasütés!

Megsült a Garda, és mi elindultunk haza.


A cikkben szereplő fotók 2018. november 17-én készültek a XVII. Garda Fesztiválon Tihanyban, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni csak a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.


Summary
XVII. Garda Fesztivál Tihanyban
Article Name
XVII. Garda Fesztivál Tihanyban
Description
Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 17 éve a Garda Fesztiválra.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!