Exkluzív borvacsorán jártunk a balatonfüredi Vitorlás Étteremben

Vitorlás Étterem Balatonfüreden, fotó © Csodálatos Balaton

A balatonfüredi Vince napi Borünnep egyik rendezvénye volt a Vitorlás Étteremben megrendezett Szöllősi borvacsora.

Szerkesztőségünk három fővel érkezett az eseményre, hogy az ott felsorakoztatott menüsorról a legteljesebb véleményt tudjuk olvasóink elé tárni.

Igazi gourmet ételsort állított össze Balai Attila Életműdíjas mesterszakács Szöllősi Zoltán borai mellé, izgalmas estének ígérkezett. Rostási Péter a Vitorlás Étterem vezetője és Szöllősi Zoltán borász fogadott minket.


Ízlésesen feldíszített terem, a téli Balaton “szimbólumaként” bárasztalnak egy jégvitorlás, kanapéként egy klasszikus fa palánkos Balatoni csónak. Nyugodtság, elegancia, jó benyomás volt elsőre az étterem belső megjelenése.

Szöllősi Zoltán a pincészet tulajdonosának rövid bevezető beszéde után, felkínálták az est első borát az Irsai Olivért

Könnyed, gyümölcsökben gazdag, nagyon sima bor volt. Kitünő választás köszöntőhöz.

Hideg Előétel

Tormás zöldségbonbon, füstölt libamellel, áfonyás lencse salátával és tepertős pogácsával.

fotó © Csodálatos Balaton

Első körben külön-külön kóstolgattuk a kompozíció részeit. A libamell fenséges volt, tálalása, külleme, állaga teljesen tökéletes, a zöldséges bonbon kellően friss és ízletes az áfonyás lencsesaláta pedig hozta az áfonyától várt diszkréten fanyar ízt a lencse telt ízével vegyülve. Nem gondoltam, hogy a pogácsára ki kell térnem, de hogy őszinte legyek azóta próbálom megfejteni mitől volt annyira lágy és mégis ropogós. Összekóstolva a tányéron található étkeket egy csodálatos ízorkán alakult ki. Remek kezdés volt, beszéltük is, hogy magasra tette magának a lécet Balai Attila chef. 2017-es Szöllősi Pinot Noir Roset kóstolgattunk az előétel mellé. A bor az előzőhöz hasonlóan könnyed, piros, gyümölcs ízekben gazdag eper, ribizli, málna köszön vissza benne, kicsit erősebb sav-gerinccel.

Leves

Vargánya cappuccino szarvasgomba olajjal és libamájjal töltött fánkkal.

fotó © Csodálatos Balaton

A levestől, hogy őszinte legyek kicsit tartottam, mivel a vargánya íze és a szarvasgomba is domináns. Féltem, hogy a kettő együtt már-már tolakodó lesz. Kellemesen csalódtam, még meg sem oszthattam kollégáimmal mit gondolok, mikor felhívták a figyelmemet a levesben tálalt libamájas fánkra. Három ilyen erős íz, lágy keveredése, csodálatos összhatást eredményezett.  2016-os Misi cuvee-t szolgáltak fel mellé ami nem hiába kapta meg 2015-ben az Országos Borszakértő Bizottság “borkiválóság” előkelő díját. Rajnai rizling és szürkebarát házasítása, selymes, szép, savakban gazdag bor, amit csak ajánlani tudunk mindenkinek.

Meleg előétel

Rozmaringos kacsahús pástétommal töltött tészta kosárka birskörte velővel.

fotó © Csodálatos Balaton

A tésztakosárka a birskörte mártással szépen kiemelte a benne lévő töltelék ízét, a kacshús pástétom lágy volt és kellemesen fűszeres. 2016-os Barrique chardonnayt ízlelgettünk a fogásunk közben, látszik nem véletlenszerűen választották ki a borokat a fogásokhoz. A bor gyümölcsössége, enyhe savai a vanília és a lágy füstösség remek társ volt ehhez a fogáshoz. Ennyi finomság után főleg, hogy az adagokkal sem fukarkodtak, kíváncsian vártuk a főétellel, hogy fogunk boldogulni.

Főétel

Szarvas gerinc erdei és vargányagomba kéregben, cabernet mártással, póréhagymás burgonyatekerccsel, karamellizált gesztenyével

fotó © Csodálatos Balaton

Pillanatnyi zavarunkon szépen átsegített a főételhez tökéletesen társított 2013-as Cabernet Sauvignon erős savai, telt ízek taninokban gazdag bor, újult erővel láttunk neki a főételnek. A vad húsokat, kis hibával nagyon ki lehet szárítani, gumissá tenni ami teljesen elrontja az élményt. Itt a Vitorlás Étteremben csak jókat mondhatok a tapasztaltakról. A szarvas a királyok étele elkészíteni pedig így kell. Omlós, ízletes a cabernet mártás a libamáj és a gesztenye remekül megfér mellette, a sokszínű változatos ízek olyan harmóniában voltak mint egy őszi erdő színei.

Desszert

Epres-csokoládás Bonbon, áfonya öntettel.

fotó © Csodálatos Balaton

Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Ez a kis hajó formájú epres csoda megkoronázta az esténket. A desszerthez utolsó borként Cserszegi Füszeres édes és Rose mustot kínáltak.

A balatonfüredi Vitorlás Étterem és Balai Attila Életműdíjas mesterszakács magasra tette a lécet ezzel a vacsorával.

Balatonfüred a gasztronómiai élmények fellegvára, hiszen kiváló borászatokat, bisztrókat és éttermeket, illetve remek cukrászdákat találunk a nem csak nyáron népszerű balatoni városban. Fantasztikus hétvégét töltöttünk a Balatonon január közepén.

IDE KATTINTVA nézegess balatonfüredi hangulat fotókat a hétvégéről.

fotó © Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!