Oltalom alá kerülhetnek a Sümeg környéki borok és pezsgők

A Csabrendeken, Sümegen és Sümegprágán termelt borok és pezsgők már az idei szürettől oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaphatnak.

A sümegi borok nemcsak az egyediséget biztosító természeti adottságoktól kiválóak, hanem attól is, hogy a borászok párbeszéden és összefogáson alapuló minőséget alkotnak.
Sümeg egyedi ökológiai adottságai alapozták meg a nagy tradícióval rendelkező borvidéken a szőlőgazdálkodást – közölte Nagy István agrárminiszter.

Hozzátette: az évszázadok alatt felhalmozott szaktudás garantálja a borok minőségét és egyediségét, amely már a reformkorban hírnevet szerzett a településnek, a borvidéknek és az itt termelt boroknak.

Nagy István kitért arra is, hogy az elmúlt bő két évtizedben megújulásra törekedtek a helyi borászok, a szőlőültetvény gazdálkodásban az ökológiai fenntarthatóság elvét jelölték ki a fejlődés alapjául. A sümegi borkészítés alapelvei az ideális élőhely helyreállítása és a természet ritmusához igazodó termelési folyamat – mondta.

Kiemelte: a “Natúr Sümeg” egy ősi hagyományos termesztési technológiára épül, amely a jövőbe mutató termelési kultúrát honosíthat meg szerte az országban. Ennek legfőbb feltétele a természetesség – tette hozzá.

 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!