Európa-bajnok lehet a hévízi Rózsakert díjnyertes fagyija
A hévízi Rózsakert fagyizójának ifjú titánja, Pálfi Attila cukrász, fiatal kora ellenére már több hazai versenyen sikerrel megmérettette magát.
2019. április elején a Gelato Festival Challenge budapesti fordulóján, a 30 év alattiak kategóriájában aratott dicsőséget fagylaltjával, s nyertesként Rómában, a Next Generation Európa-bajnokságán képviseli majd a hévízi RÓZSAKERT fagyizót április közepén. Az országból összesen négyen utaznak erre a versenyre.
Attila már 16 éves korától a fagylalt készítés világában dolgozott főállásban Balatonmáriafürdőn, egy családi vállalkozás keretein belül. Majd kilenc szezon után úgy döntött, hogy saját útjára lép, s így érkezett Hévízre, a város szívében lévő Rózsakert étterem fagyizójába.
A versenyről, a fagylaltokról és további terveiről kérdeztük Attilát
– Nagyon örülök az elért sikernek, örömkönnyekkel a szememben hallgattam végig a zsűri döntését. Sok energiát fektettem ebbe a versenybe, bíztam a sikerben, s abban, hogy kijutok az Európa-bajnokságra.
– Milyen fagylalttal készültél?
– Célom az volt, hogy olyan minőségi alapanyagok felhasználásával versenyezzek, melyek egyediek. Így esett a választásom a kesudióra, amelyből – tudomásom szerint – még nem készült fagyi versenyen. Az enyhén sós kesudió fagylaltba datolya lekvárt és Ruby csokoládét tettem. A rózsaszín Ruby csoki különlegessége nem csak a színe, hanem az íze is, ugyanis a rubinvörös színű Ruby kakaóbabból mesterséges aromák és színezék hozzáadása nélkül előállított csokoládé megőrzi intenzív gyümölcsös ízét. A versenykiírás szabályai alapján a római versenyen is ezt a fagylaltkülönlegességet készítem el, s nem is változtatok rajta semmit.
Vendégeink is nagyon kedvelik Hévízen, a Rózsakert fagyizóban a kesudiós fagylaltunkat, s talán ez még a verseny eredményénél is fontosabb számomra. Hiszen az igazi megmérettetés és siker nem az, hogy egy alkalommal, egy zsűrinek megfeleljek, hanem az, hogy egész évben ugyanazt a jó minőséget tartsam vendégeink elégedettségére.
– A zsűri milyen kritériumok alapján döntött?
– Szigorú pontozással több szempontot is értékelt a neves szakemberekből álló zsűri: milyen a fagylalt íze, színe, díszítése. Fontos az állaga, a textúrája a krémessége, no és figyelik a kreativitást is.
– További terveid?
– Ebben az évben még indulok a Balaton fagyija versenyen májusban, illetve egy budapesti megmérettetésen is, ahol nem a versenyzés a fő célom. Az a verseny ugyanis egy jótékonysági rendezvény, s az elkészült fagyik bevételéből egy szívkórházat támogatnak. Ezt követőn az országos fagylaltversenyen, Szombathelyen is indulok. Azt, hogy milyen különlegességgel, még nem döntöttem el. Most minden gondolatommal, a napi munka mellett, a római versenyre fókuszálok.
– Melyik jeges finomság a legnépszerűbb Hévízen, a Rózsakert fagyizójában?
– Azt a fagylaltot, amely díjazott lett, mindenképp megkóstolják a vendégeink. Nagyon kedvelik a pisztácia és a vajkaramella fagyinkat is. Mivel egy szezonban 100-120 fajta fagylalt váltakozik a pultban, így akár a két héten át Hévízen pihenők is mindennap más-más ízű fagylaltot választhatnak maguknak.
Mi is megkóstoltuk a díjnyertes fagylaltkölteményt
Szubjektív véleményünket csak azért nem foglaltuk rímbe, mert első percben elállt a szavunk. Minden nyalat egy krémesen lágy, leheletnyien sós csoda, amelyet pikánssá tesz a datolya lekvár édesbe hajló ízvilága, miközben a Ruby csokoládé savanykássága, de mégis csokoládés íze felturbózza az egészet. S ha nem csukott szemmel adjuk át magunkat az élvezetnek, akkor láthatjuk a rózsaszín csoki és a datolya lekvár barna színű pöttyeinek játékosságát is a krém színű kesudió fagylaltban.
Hévíz centrumában találjuk a Rózsakert éttermet
Elegáns belső termében és a platánfák árnyékában díszelgő teraszán különleges gasztronómiai élményekben lehet részünk. A főétkezéseken kívül is érdemes betérni az étterembe akár egy finom és különleges kávéra, vagy süteményre, no és természetesen egy mennyei fagylaltra.