Gasztrohegy-Badacsony-Kikoto-Molo-Halak-CsodalatosBalaton-Hajozashu

Badacsonyt mindenki gasztro bakancslistájára

Halak a hegyen névre hallgatott a Gasztrohegy sorozat második hétvégéje Badacsonyban.

9 vendéglátóhelyen kóstolhattunk finomabbnál finomabb fogásokat. Télen a Badacsony és az egész Balaton egy olyan arcát mutatja, melyet csak ilyenkor, a nyugodtabb hónapokban lehet igazán felfedezni.


Aki szeret előre tervezni, itt az elején mutatjuk, hogy a következő állomás december 28-30 között a Gasztrohegy / 3  Év végi disznóságok névre hallgat (erősen ajánlott program)

A sorozat első hétvégéjén nem vettünk részt, így nagy kíváncsisággal vetettük bele magunkat a badacsonyi gasztrotúrába 2018. november 24-én.

A Tóti-hegy varázslatos ködös látványa fogadott minket szombaton 11 óra körül a gasztroélvezetek előtt.

A kilenc helyszín közül hat vendéglátóhelyen jártunk, ezeket mutatjuk be a látogatás ideje szerint.

Tölgyes Kúria

A Tóti hegyen, a rizapusztai 1896-ban épült kúria felújított épülete valami olyasmi, amire régóta vágytak a rendezvényhelyszín, vagy épp esküvői helyszín iránt kutatók.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Vendégváró falatkák

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Vincze Péter a Tölgyes Kúria vezetője köszöntőt mond

A rövid felvezetés után, azonnal érkeztek is az első állomás ételei.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Halászleve süllőpatkóval, gyufatésztával és ikraropogóssal

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Sült céklás zsendicés rizottó, vajban sült süllővel és tökmagmorzsával

fotó © Szindbád az Utazó


Kisfaludy ház

Igazi klasszikus a Badacsony tetején, útban a kilátó és a Rózsakő felé. Az egyik legrégebbi épület a hegyoldalban hatalmas terasszal. Kisfaludy Sándor költő egykori barokk stílusú présháza.

fotó © Szindbád az Utazó

Füstölt pisztráng tatár

fotó © Szindbád az Utazó

Süllőpofa késői szüretelésű szőlőraguban, édesburgonya gombóccal

fotó © Szindbád az Utazó


Laposa Birtok

A Badacsony oldalában lévő, télen-nyáron üzemelő csodálatos 180 fokos panorámájú borterasz az a pont, ahol mindenki csinál egy képet egyszer, még mielőtt rendelne. Időjárástól függően a kinti kétszintes teraszon lehet ülni, télen a kályhának támaszkodva érdemes kóstolni a hegybe vájt kóstolóteremben.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Csuka, káposzta, ikra

fotó © Szindbád az Utazó


Pláne Badacsony Borterasz

Az épületet az ’50-es évek végén építették Callmeyer Ferenc tervei alapján és ikonikus formája már akkoriban is Badacsony egyik látványossága volt – számos képeslapon is szerepel. Csak a Badacsonyi borvidék borai jöhetnek szóba, Szent György-hegyi, csobánci, sabari és persze badacsonyi tételek sorakoznak a borbár polcain.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

fotó © Szindbád az Utazó

Füstölt fogas pástétom, házi citruslekvárral, a Búzalelke diós-mazsolás kenyerével

fotó © Szindbád az Utazó


Tilia Borvendéglő

A Hárskert néven üzemelő korábbi étterem – rögtön a Bonvino mellett, a Római úton – tavaly Tilia névre váltott, és az elegáns névválasztással az utat is kijelölték, amerre haladni akarnak. A Tilia markáns étlappal rukkolt elő, egyértelműen a vadhúsok és a helyi alapanyagok dominálnak.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Süllő, sütőtök, dió, érlelt helyi sajt a Kalla farmról

fotó © Szindbád az Utazó


Karácsonyi díszkivilágítást kapott a badacsonyi hegyoldal.

Krisztin N. László Badacsonytomaj polgármestere 2018-as ünnepi beszédében kiemelte:

Hogy különösen kell tisztelni és szeretni a vendégeket, főleg azokat, akik megtisztelnek bennünket, hogy nem csak július augusztusban, hanem az év bármely szakában eljönnek hozzánk. Mára megértettük és üzenni is tudjuk, hogy ennek a térségnek komoly értékei vannak az őszi, téli és tavaszi időszakban is. Szeretném, hogy ez a fény, amit most meggyújtunk, messzire világítana, és azt üzenné, hogy Badacsony és környéke egész évben várja a látogatókat.

A Szigligeti Vár ágyújának kanócát Balassa Dániel a Vár kapitánya gyújtotta meg, melynek robajára gyúltak fel Badacsony karácsonyi fényei.

fotó © Szindbád az Utazó

Badacsony fénykarácsonyfája

fotó © Szindbád az Utazó

Az ünnepi fényceremónia után következett az utolsó, hatodik állomás.

Istvándy Borműhely

Az Istvándy család igazi “helyi erő”, Gergő a nagy kitaláló, Csilla főz, már a szülők is borászok voltak. Családi és családias vállalkozás az övék a pincétől a képtalantóti felé található szürkemarhákkal szegélyezett borterasztól kezdve a Badacsony középpontjában helyet foglaló Borműhelyig. Télen egyértelműen ez a bázis, nagy terasszal, bormozival, fűtött beltérrel, zenével.

fotó © Szindbád az Utazó

Szuvidált keszthelyi tokhal beluga lencsével és füstölt paprikakrémmel

fotó © Szindbád az Utazó

Zene

fotó © Szindbád az Utazó


Télen nincs tömeg, a helyek hangulatosak, az ételek-italok minőségiek, a személyzet mindehol közvetlen, a panoráma páratlan.

Summary
Article Name
Badacsonyt mindenki gasztro bakancslistájára Gasztrohegy 2
Description
Halak a hegyen névre hallgatott a Gasztrohegy sorozat második hétvégéje Badacsonyban. 9 vendéglátóhelyen kóstolhattunk finomabbnál finomabb falatokat.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!