Védett lesz a tihanyi levendula, és lepárló manufaktúra létesül

Levendula lepárló manufaktúra létesül a Belső-tó közelében álló, egykori pékség épületének földszintjén.

A régóta dédelgetett beruházás célja kettős: helyi levendulaolaj készítése illetve az új tihanyi termék oltalom alá helyezése.

Annak ellenére, hogy egyre nagyobb levendula ültetvények vannak a településen, hiszen a Nemzeti Park mellett néhány helyi vállalkozó és most már az Apátság is foglalkozik a növény termesztésével, illetve a levendula egyre markánsabb védjegyévé válik a falunak – még mindig nincs levédve a tihanyi levendula. Most eljött az ideje, hogy változtasson ezen az önkormányzat.

– A levendula lepárló megvalósítását nagyon fontosnak tartom. Egyrészt egy új helyi terméket állítunk elő, amelyet oltalom alá helyezünk majd, ezzel védve a minőségét, ami fontos a hírnév fenntartásához, másrészt egy újabb turisztikai attrakcióval bővül Tihany. Abban bízom, hogy a tihanyi levendulaolaj nagy lökést ad a helyi lakosoknak, hiszen hátha kedvet kapnak mások is és a parlagon heverő szántókon levendula ültetvényt hoznak létre. De az olaj többféle helyi terméknek is lehet az alapvető összetevője, a kozmetikai szerektől kezdve a gasztronómiai készítményekig – válaszolta kérdésünkre Tósoki Imre polgármester.

A képviselő-testület döntött arról, hogy közös vállalkozást hoz létre, a Tihanyi Levendulaolaj Kft-t, annak érdekében, hogy hosszú tervezés után elindulhasson a helyi levendula feldolgozása.

A tihanyi levendulaolajat előállító manufaktúrát a Konzulinveszt Zrt. működteti majd, míg az ehhez szükséges ingatlant az önkormányzat biztosítja, – húsz évre adta át annak bérleti jogát. A lepárló a tihanyi levendula feldolgozása mellett a turisták fogadására is alkalmas lesz. A tervek szerint a levendula feldolgozás folyamatát egy film mutatja be, de akár a lepárló berendezés működését is figyelemmel lehet majd kísérni.

Örülök, hogy dr. Tóth József cége lesz a lepárló tulajdonosa, hiszen egy olyan elhivatott emberről van szó, aki eddig is sokat segített a település fejlesztésében. Negyed hektáron maga is termel itt helyben levendulát, és a szándékai ugyanazok: eredetvédett olaj előállítása – tette hozzá a polgármester.

A lepárló a Belső-tó közelében, a Levendula Látogatóközpont mellett álló régi pékség épületébe kerül.

A jelenleg elhanyagolt állapotú, kihasználatlan épület földszintjén kap helyet a levendula lepárló illetve a bemutatóterem, a tetőtérbe költözik majd a könyvtár, a művelődési ház igazgatósága, a TDM iroda, illetve a Tihany-félsziget Fejlesztési Kft. A rossz állapotú épületet öszszesen 280 millió forintból újítják fel, a tervek szerint részben energetikai pályázati pénzből, részben magánberuházásban. A levendula lepárló kialakítása 150 millió forintba kerül, ebből magára a lepárló készülékre 50 millió forintot költenek. Több mint százmillió forintból valósul majd meg a ház teljes felújítása, az épület új hőszigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat, kialakítják az új fűtés rendszert, a belső helyiségeket pedig az új funkciónak megfelelően átalakítják. A beruházást várhatóan januárban kezdik el, a tervek szerint jövő év szeptemberére el is készül. – olvasható a Tihanyi Visszhangban.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!