Várhatóan 2020 nyarán már látogatható lesz a Szigligeti vár

A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása – a vészhelyzet miatt – a nyár végére várhatók, de a tervek szerint a Balaton vára a főszezonban már látogatható lesz.

Szigliget polgármestere, Balassa Balázs a CsodalatosBalaton.hu portálnak a vár bezárása előtt arról mesélt, hogy 2020 tavaszán várhatóan befejeződik a fejlesztés, és a 2019 szeptemberében bezárt várkapuk 2020 március végére ismét nyitva állnak majd.

Az élet azonban áthúzta a számításokat. A Badacsony Régió Tourinform oldalán közzétett, Balassa Balázs polgármesterrel készült beszélgetésből kiderül, hogy a koronavírus-járvány miatt akadozik az anyagszállítás, így nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor fejezi be a kivitelező az építési beruházást.

– Amennyiben a jogszabályi környezet, és a járvány lehetővé teszi, szeretnénk, ha nyáron a vár megnyithatná kapuit. A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása a nyár végére várható, viszont szeretnénk, hogy a várat már nyáron látogathassák vendégeink – nyilatkozta a polgármester.

A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül

Modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

fotó © Badacsony Régió Tourinform

A rekonstrukciós munkálatok közül a leglátványosabbak a Tóti-Lengyel kapu megújítása: címerrel, működő ejtőrácsos kapuszerkezettel, a működését bemutató kialakítással, valamint a Török Bálint kaputorony és a Felsővárban található Bencés torony megfelelő visszaépítése.

– A szigligeti önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy az őseinktől örökölt értékeinket megőrizzük gyermekeink, unokáink számára. Ennek a törekvésnek egyik fontos része, hogy tudatosítsuk mindenkiben, a Szigligeti Vár része a nemzet történelmének. Négy évszázadig folyamatosan épült, megújult, és a végvárrendszer egyik fontos bástyájává vált. Támasza volt az országnak.

Miután csökkent, majd elveszett harcászati szerepe, mint egy megunt bútort félredobták és mellőzték. Ez a mellőzöttség közel háromszáz évig tartott. A vár köveit, mint használható építőanyagot elhordták, vagy éppen a folyamatos eróziónak köszönhetően az erődítményt övező erdő fái közé ágyazódtak be. Ez a folyamat egészen addig tartott, míg nem tudatosodott az emberekben, hogy múlt nélkül nem lehet jövőképünk. Ezt felismerve erősíti az itt élők öntudatát és teszi „a Balaton várát” a magyar emberek „zarándokhelyévé” – emelte ki Balassa Balázs polgármester.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!