Több mint 30 kg-os rekordméretű pontyot fogtak a Balatonból

A balatoni pontyhorgászat egyik legjobb hónapja az április. A tavasz ezen időszakában rohamosan melegedik a vízhőmérséklet, a pontyok táplálkozása ekkor egyre intenzívebbé válik.

A legtöbb kapitális fogásról az említett hónapban kapunk hírt, rengeteg 20 kg feletti példányt mérlegelnek a horgásztársak Balaton-szerte, dobós és behúzós módszerrel egyaránt.

A tavasz és az ősz egyértelmű tanúbizonyságot ad minden évben arról, hogy a Balaton kapitális pontyállománya folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Igaz, a természet szeretete és a halak tisztelete miatt horgászunk, de egy pontyhorgász szívét mégis mindig megdobogtatja az a bizonyos 20-as szám és hát a 30-as…

fotó © Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

2019. május 25-én Gödry Zoltának a 30,125 kg-os óriást Balatonszepezden sikerült kifognia, így ez a ponty vezeti a hivatalos balatoni rekordlistát.

fotó © Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

Gyors mérés és fotózás után vissza is került éltető elemébe.

A mérlegelésen jelen volt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halőre is.

fotó © Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

A 20 kg feletti pontyokat kötelező a horgászoknak bejelenteni

A Balaton pontyállománya egyedülállónak számít világszerte azzal, hogy éves szinten több mint száz darab 20 kg feletti példányt fognak a horgászok. Ez így nagyon jól hangzik, de akkor van igazán létjogosultsága, ha minél szélesebb körben elterjed és a hivatalos fotókat bárki megtekintheti.

Az új horgászrendi pontnak köszönhetően  rögzítik a halak adatait, amelynek két fő célja van. Az első természetesen a halőrzés. Nem titok, hogy a beérkezett bejelentéseket halanként rendszerezzük, egy saját adatbázist készítünk. Vannak visszatérő vendégek, de egyre több újonnan „benőtt” példány is partra látogat, továbbá akadnak teljesen érintetlen egyedek is. A halakat egy speciális eljárás alapján azonosítjuk, így nyomon tudjuk követni a növekedésüket, valamint bizonyos szinten kizárva az illegális pontykereskedelmet.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!