Rekordméretű pontyot fogtak a Balatonból

A balatoni pontyhorgászat egyik legjobb hónapja az április. A tavasz ezen időszakában rohamosan melegedik a vízhőmérséklet, a pontyok táplálkozása ekkor egyre intenzívebbé válik

A legtöbb kapitális fogásról az említett hónapban kapunk hírt, rengeteg 20 kg feletti példányt mérlegelnek a horgásztársak Balaton-szerte, dobós és behúzós módszerrel egyaránt.

A tavasz és az ősz egyértelmű tanúbizonyságot ad minden évben arról, hogy a Balaton kapitális pontyállománya folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Igaz, a természet szeretete és a halak tisztelete miatt horgászunk, de egy pontyhorgász szívét mégis mindig megdobogtatja az a bizonyos 20-as szám.

2019. május 2-án Bartha Tamásnak a 27 kg-os óriást Balatonakarattyán sikerült kifognia, így idén eddig ez a ponty vezeti a rekordlistát.

Barha Tamás és a 27-es ponty, fotó © balatonihal.hu

Gyors mérés és fotózás után vissza is került éltető elemébe.

A mérlegelésen jelen volt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halőre is. A nyerő csali egy fűszeres-édes jellegű bojli volt.

Barha Tamás és a 27-es ponty, fotó © balatonihal.hu

A 20 kg feletti pontyokat kötelező a horgászoknak bejelenteni

A Balaton pontyállománya egyedülállónak számít világszerte azzal, hogy éves szinten több mint száz darab 20 kg feletti példányt fognak a horgászok. Ez így nagyon jól hangzik, de akkor van igazán létjogosultsága, ha minél szélesebb körben elterjed és a hivatalos fotókat bárki megtekintheti.

Az új horgászrendi pontnak köszönhetően  rögzítik a halak adatait, amelynek két fő célja van. Az első természetesen a halőrzés. Nem titok, hogy a beérkezett bejelentéseket halanként rendszerezzük, egy saját adatbázist készítünk. Vannak visszatérő vendégek, de egyre több újonnan „benőtt” példány is partra látogat, továbbá akadnak teljesen érintetlen egyedek is. A halakat egy speciális eljárás alapján azonosítjuk, így nyomon tudjuk követni a növekedésüket, valamint bizonyos szinten kizárva az illegális pontykereskedelmet.

Barha Tamás és a 27-es ponty, fotó © balatonihal.hu

A másik fő cél, hogy minél több horgásztárs informálódjon a Balaton kapitális pontyállományáról és kedvet kapjon egy felejthetetlen túrához, ahol akár kapitális pontyokat foghat és igen jó eséllyel akadhat össze akár élete halával is. A CsodálatosBalatonról már bátran kilehet jelenteni, hogy a természetes vizeink közül a legkiválóbb pontyállománnyal rendelkezik.

„A behúzós horgászrend 1.12. pontja szerint a horgász köteles bejelenteni az általa fogott 20 kg-nál nagyobb pontyot. Kérjük, ebben az esetben lehetőleg azonnal értesítsenek a +36204582044 -es telefonszámon 8:00 és 16:00 között, ezen időponton kívül pedig sms küldése szükséges, hogy a helyszínen társaságunk munkatársa is lefotózhassa a halat.

forrás: Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!