Tihany tovább fejlődik jövőre, újabb beruházások érkeznek

Jelentősen nőtt idén a település bevétele, tovább emelkedett a vendégéjszakák száma, az emblematikus nagy rendezvények is rekordszámú látogatót vonzottak.

A nemzetközi virágosítási verseny arany minősítését hozta el Tihany, amely jövőre újabb, a falu életében meghatározó fejlesztések elé néz.

Tihany költségvetése stabil, tavalyhoz képest nőttek az adóbevételek, a parkolásból származó bevétel jelentősen, 16 millió forinttal emelkedett, de a vendégéjszakák után fizetett adó mértéke is gyarapodott. Tihany fejlődik, a település gazdálkodása stabil.

– Folyamatos a fejlődés, évek óta sikerül az előző évet túlszárnyalnunk. A tavalyi adatok ráadásul lényegesen meghaladták az előző évekét, de idén ezt is sikerült túlszárnyalnunk. Idén összesen 108 millió forint bevételt hozott a parkolás, a tavalyi 92 millióval szemben. Az idegenforgalmi adókból 65 millió forint bevételhez jutottunk a november végén zárt adatok alapján. Az iparűzési adó bevételünk több mint tíz millió forinttal több. Még mindig évről-évre nő a település látogatottsága, a nagy rendezvényeink lassan kinövik a lehetőségeinket. Az Entente Florale Europe nemzetközi versenyen elért fődíjunk nemcsak presztízs értékkel bír, a verseny révén a település parkjait és közterületeit is újra gondoltuk – sorolta az eredményeket Tósoki Imre, polgármester a közmeghallgatáson.

Az évértékelésen elhangzott: a megnövekedett látogatószám illetve a két nagy rendezvény a Levendula Fesztivál és a Gardália népszerűsége újra rávilágított egy régi problémára, meg kell oldani a falu közlekedési nehézségeit. Ki kell dolgozni egy közlekedés-fejlesztési stratégiát, megoldást kell találni a parkolási gondokra, lehetőleg már jövőre.

Tósoki Imre kitért a várható fejlesztésekre is.

Az önkormányzat ebben az évben több pályázatot beadott, amelyek közül néhány már nyert is. A megnyert pályázatok révén látványos, nagy beruházások kezdődhetnek el jövőre: 180 millió forintot kap a település közlekedésfejlesztésre, várhatóan márciusban elindul a sportcsarnok építése, amely a tervek szerint novemberre be is fejeződik. Szeptemberben pedig elindulhat az utóbbi évek egyik legjelentősebb turisztikai fejlesztése. Megújul az egykori apátsági magtár, amely turisztikai fogadótér lesz, a Visszhang-domb, díszburkolatot kap a Porta Pacis és az egykori pékség épületében kialakítják a civilek házát.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!