Széki lile: az egyik legritkább madárfajt fotózták le Badacsonynál

Magyarországon az egyik legveszélyeztetettebb fészkelő madárfaj. Földrészünkön a mediterrán országok kivételével mindenütt fogyatkozik a széki lile (Charadrius alexandrius) fészkelőpárok száma

 

 

Somogyi László olvasónk töltötte fel a Csodálatos Balaton hivatalos csoportunkba a fotókat, amint a széki lile Badacsonylábdihegyi strandon élelem után kutat.

FRISSÍTÉS (2019.08.17) A Somogyi László által feltöltött posztban szereplő madár nem széki lile, hanem a jóval gyakoribb kis lile, mondta el lapunknak a Magyar Madártani Egyesület madárgyűröző tagja Hadarics Tibor.

fotó © Somogyi László | Csodálatos Balaton csoport

A széki lile az ún. csökkenő számú fajok kategóriájába tartozik

Állományának nagyobb része Európán kívül él. Az elmúlt fél évszázadban sorra alakították át és szüntették meg élőhelyeit, aminek következtében állománya drasztikusan megfogyatkozott. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület célja a csökkenés megállítása és egykori élőhelyeinek helyreállításával a fészkelő párok számának növelése.

A széki lile Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt övi és trópusi zónájában fészkel a tengerpartokon, sós tavakon és szikes területeken. Hazánkban a Duna-Tisza-közi, valamint a dél-alföldi szikes tavakon és halastavakon költ.

fotó © Somogyi László | Csodálatos Balaton csoport

A legutóbbi adatok szerint alig 20 párra tehető az évente Magyarországon költő széki lile száma. A széki lile Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint

Megtalálható a magyar Vörös Könyvben is, mint kipusztulással fenyegetett faj. Az MME által 1999-ben összeállított Vörös Lista szerint magyarországi állománya alapján a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A széki lile rovarokkal táplálkozik. Főleg kétszárnyúakat, bogarakat, pókokat zsákmányol. Gyakran keresi táplálékát gyér növényzetű, rövidfüves szikes tocsogók partján, vagy erősen legeltetett szikes gyepeken.

fotó © Somogyi László | Csodálatos Balaton csoport

Summary
Széki lile: az egyik legritkább madárfajt fotózták le Badacsonynál
Article Name
Széki lile: az egyik legritkább madárfajt fotózták le Badacsonynál
Description
Alig 20 párra tehető az évente Magyarországon költő széki lile száma. A széki lile fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!