Szabadtéri mozi, irodalmi szalon és képtár is lesz Balatonfüreden

Veszprém és Balatonfüred között évszázadok óta nagyon szoros a kapcsolat az élet számos területén, ami jó alapot jelent az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat eseményein való közös munkálkodáshoz.

Balatonfüred együttműködési megállapodást köt Veszprémmel, mely település az Európa kulturális fővárosa (EKF) lesz 2023-ban. A Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa programról szóló együttműködésben rögzítik, hogy a térség kulturális életét a következő három évben irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes programokkal gazdagítják tovább.

Balatonfüreden olyan programokat szeretnének szervezni 2023-ban, amelyeket az azt követő időszakban is meg lehet valósítani.

Nemcsak nyáron szeretnék megtölteni élettel a várost, hanem egész évre szóló programsorozatot kívánnak rendezni, ehhez pedig infrastrukturális fejlesztéseket is terveznek.

– 50 milliárd forintos kormányhatározat van egyelőre elkülönítve az EKF programra, ennek markáns részét a fejlesztések illetve a megvalósuló rendezvények alkotják. Az EKF elsősorban azokat a programokat támogatja, amelyek már bizonyítottak, fenntarthatók, azaz, nem csak egy-két évre szólnak. Nekünk több ilyen emblematikus rendezvényünk is van. Jók az esélyeink, hiszen élő együttműködésünk van a Quasimodo Költőverseny és a Hamvas Napok szervezésében, ezek a programok kiemelt szerepet kapnak a jövőben is.
A Vaszary Galériában szeretnénk nívós kiállításokat szervezni a magyar kortárs képzőművészeti élet legnagyobb alakjainak műveiből. Szeretnénk, ha az EKF készülő képzőművészeti stratégiájában fontos szerepet kapna a galéria – mondta Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

A tervezett kulturális programokhoz kapcsolódóan fejlesztések is megvalósulhatnak Balatonfüreden, melyek még a tervezési fázisban vannak.

– Elképzelésünk szerint a Forrás Sportpark alatti 13 hektáros területen egy szabadtéri mozit létesítenénk. Szabadtéri vetítésekkel idén is folytatjuk a tavaly szeptemberben először megrendezett Filmpikniket. Az az elképzelésünk, hogy a régióba költözzön a Filmszemle, ezzel nagy esély lenne arra, hogy a térség, benne Balatonfüred, a hazai filmművészet jelentős vidéki bázisává váljon.

Az egykori Huray utcai piac helyén épülő konferencia központhoz társulna egy kiállítótér, a Blaha Lujza 3. illetve 5. szám alatt pedig egy Modern Képtárat hoznánk létre. Itt a Szőllősi Nagy András és Nemes Judit egyedülálló értéket képviselő kortárs magángyűjteménye kapna helyet.

A Vaszary Galériában megalakul egy irodalmi szalon, ami nemcsak a füredi, hanem a Balaton régió irodalmi központja is lenne, regionális szintű programokkal. Mindez illeszkedne az EKF elfogadott irodalmi stratégiájához. A régióban betöltött kulturális szerepünk alapján, joggal reméljük, hogy Balatonfüred meghatározó lesz a regionális együttműködésben – nyilatkozta a Balatonfured.hu oldalnak a polgármester.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!