Református templom épült Balatonakarattyán

Az egyház, az adakozók, az önkormányzat és a kormány összefogásával épült református templom Balatonakarattyán – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a templom felszentelésén.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a gyülekezet nyolcvanéves álma valósult meg, akik már 1943-ban is templomot akartak építeni.

Az államtitkár azt kérte: “ne hagyjuk, hogy nemzetünket, a keresztény tanítás értékeit és templomainkat is ugyanarra a sorsra juttassák, ami, Nyugat- és Észak-Európában már látható” és azt sem, hogy egy-egy szentírási idézet miatt börtönnel fenyegessenek “politikust, papot, lelkészt, civilt egyaránt”.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy elkészült egy olyan épület, ahol lelki otthonra lelnek a hívek. “Az a nemzet, amely templomot épít, a jövőt építi” – fogalmazott a politikus.

A balatonakarattyai református templom a felszentelés napján, 2022. február 12-én. MTI/Vasvári Tamás

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Isten által vetett szilárd alap bármikor megáll. A gyülekezeti jelenlétre buzdítva hangsúlyozta: “hitvallásra hív a templom”.

Nemes Pál egyházkerületi főgondnok kijelentette: a templom önmagában nem szent hely, attól lesz Isten háza, hogy összegyűlnek benne a hívők.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke levélben küldött köszöntőjében – amelyet Németh Péter lelkész olvasott fel – úgy fogalmazott: lejártak azok az idők, amikor az egyház arra várhatott, hogy az istenkereső emberek jönnek hozzá. “Ma már nekünk kell megkeresni azokat, akik Istent keresik”.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a balatonakarattyai református templom felszentelése alkalmából. MTI/Vasvári Tamás

“Európai, keresztény gyökereink és kultúránk megtartása, megerősítése kötelességünk” – jelentette ki Matolcsy Gyöngyi a tóparti község polgármestere, aki felelevenítette a templom építéséhez vezető hosszas folyamatot. Végül az önkormányzat tulajdonában álló használaton kívüli kertmozi és a szomszédos eladóvá vált telek területén indulhatott meg a beruházás – mondta.

Némethné Sz. Tóth Ildikó lelkész beszámolt arról is, hogy a hívek adományaiból szerezték be 2,5 millió forintért a harangot, négymillióért az orgonát, csak a 2020 utolsó októberi vasárnapján gyűjtött országos perselyadományokból 21 millió forint gyűlt össze.

A balatonakarattyai református templom a felszentelés napján, 2022. február 12-én. MTI/Vasvári Tamás

A több mint kétszázmillió forintból elkészült balatonakarattyai templom építéséhez első ütemben a telekvásárláshoz és szerkezetépítéshez 80 millió, majd később az infrastrukturális beruházásokra és a környezetrendezésre további 86 millió forint állami támogatást kapott a gyülekezet.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!