Mustból épült a Szentháromság kápolna Balatongyörökön

A boráról híres Becehegy szőlői és nádtetős présházai között magasodik a balatongyöröki Szentháromság kápolna.

1907-ben épült a Balatongyörökhöz tartozó becei szőlőhegy legfőbb ékessége a kápolna.

Elődjét, melynek pontos építési ideje ismeretlen, az új építésekor bontották el

Formájáról sem lehet sokat tudni, csak egy térképi ábrázolása ismert 1857-ből, amely szerint hossztengelye majdnem merőleges volt a jelenlegivel.

Az 1800-as évek vége felé határozták el egy új, tekintélyesebb épület építését.

A költségeket must gyűjtésével kívánták megoldani

Az 1900-as évek elejére 12 630 korona gyűlt össze így, az összeg elegendőnek látszott a megvalósításra. A  filoxéra miatt azonban a gyűjtést szüneteltetni kellett, az építkezés befejezése utánra azonban tervbe vették a kollekta felújítását, a berendezések költségeinek fedezetére.

A tervet Laskay Emil keszthelyi építőmester készítette

1907 tavaszán kezdődött az építkezés, és május végére már álltak a falak. A műszaki átadás augusztus 18-án történt meg, az ünnepélyes átadást a következő évre halasztották, hogy az épület teljesen kiszáradjon, és addigra a berendezések is elkészülhessenek.

Az oltárképet egy magyarországi tanulmányúton lévő római festőművész, Verbics Ferenc festette. Az oltárt Levisch Róbert szombathelyi oltárkészítő készítette a műhelyében, majd vonaton szállította a balatonedericsi vasútállomásra, onnét lovas kocsival vitték Becére.

Az ünnepélyes avatásra 1908. június 14-én, Szentháromságnak ünnepén került sor.

A kápolna befejezése után a mellette álló kőkeresztet is felújították

A kápolnától lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra

Tiszta időben ellátni Fonyódig, feltűnik a Badacsony, Szigliget és a Gulács is.

A szőlőhegy présházai különleges hangulatot kölcsönöznek Becének

A kápolna és környéke több programnak is otthont ad

A kápolna búcsújakor, Szentháromság napján (június 7.) este szentmisét tartanak, melyet agape követ. Júniustól szeptember közepéig szombatonként misére várják a hívőket, az év további időszakában csak kívülről tekinthető meg a kápolna.

A tavaszias február már bimbókat varázsolt a hegy mandulafáira

A Nyitott pincék napján pedig megnyílnak a présházak kapui, és a hegy zamatos levét kóstolhatják az érdeklődők, miközben gyönyörködnek a táj és a CsodálatosBalaton szépségében.


A cikkben szereplő fotók 2020. február 16-án készültek Balatongyörökön, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!