Kálmán Imrére, az operettkirályra emlékeznek egész évben Siófokon

Születésének 140. évfordulója alkalmából egész évben kiemelt szerepet és hangsúlyt kap a város kulturális kínálatában Kálmán Imre munkássága és zeneművei.

A tematikus év nyitánya Madarász Ildikó gasztroshow-ja lesz február 22-én a Kálmán Imre Művelődési Központban. Kálmán Imre – és egyben a farsangi időszak – nagy kedvencét, fánkot készít el többféle módon a látogatóknak a Vidék Háziasszonya. Ezt követően pedig az Emlékplakettesek egymás között első terefere estje kezdődik, ahol Peller Károly Oszvald Marikával beszélget majd.

Áprilisban a Kálmán Imre Emlékházba  invitálnak minden korosztályt, hogy a zenei kiválósághoz és Siófokhoz kapcsolódó  kvízjáték keretében próbálják ki magukat az érdeklődők. Májusban ugyanitt “Az élet írta – Kálmán Imre komponálta” címmel új időszaki kiállítás nyílik, melyen a zeneszerző legsikeresebb operettjeit ismerhetik meg a látogatók. A tárlaton színházi plakátok, fényképek és újságcikkek idézik fel az akkori sikereket, de a kulisszák mögé is bepillantást nyerhetünk és a primadonna öltözője is megelevenedik. A ház munkatársai az emlékévhez kapcsolódva kulturális tematikus sétákat indítanak tavasztól őszig.

A már sikeres nyári Belvárosi Estek során az operett kedvelőinek az idei évben is minden héten szabadtéri operett előadásokkal kedveskedik a város, júliusban pedig a New Orleans Jazz fesztivál keretében Kálmán-művek jazzesített átdolgozása is hallható lesz.

Az őszi időszak további meglepetéseket tartogat, hiszen a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtárban szeptembertől Kálmán Imre életével és munkásságával kapcsolatos dokumentumokból rendeznek kiállítást, majd október végén, a zeneszerző születésnapja köré szerveződő egy hetes programmal ünnepel a város. A Kálmán Imre Művelődési Központot átjárja majd a muzsika, színpadán pedig megelevenedik Kálmán kora, a „Szenvedélyes századelő – Kálmán Imre Emléknapok” nevet viselő fesztivál során. A nagyszabású esemény neves művészeket sorakoztat fel, minden korosztály számára élvezetes, színes programokat kínálva, melyeket a Veszprém 2023 EKF projekt is támogat.

Siófok az emlékévhez kapcsolódva nagy nyereményekért folyó online vetélkedőre invitálja a lelkes rajongókat, és egy gasztroversenyt is meghirdet, melynek célja a város gasztronómiai kínálatának bővítése egy Kálmán Imre desszerttel.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol 9 éves koráig élt családjával. Már gyermekkorában is imádta a zenét, érdekelte a színház világa, minden nyáron ott sündörgött a házuk szomszédságában lévő siófoki Nyári Színkör körül. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett volt 1908-ban, melyet 144-szer játszottak, illetve Bécsben és Prágában is bemutattak. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött, majd New Yorkban, Moszkvában, Londonban és Rómában is sorra következtek a bemutatói. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza. 1953. október 30-án, Párizsban halt meg, kívánsága szerint Bécsben temették el. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

Siófok városa 1993-ban Kálmán Imrét posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki. Nevét őrzi a szülőházában kialakított Kálmán Imre Emlékház, ahol életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók; a Kálmán Imre Művelődési Központ, mely Siófok kulturális életében és a zenei kiválóság munkássága emlékének ápolásában játszik fontos szerepet, ahogy a Kálmán Imre Szabadtéri Színpad (SzínPart) is. Szintén az operettszerző munkássága előtt tiszteleg a város szívében, a Millennium parkban található Zenepavilon is, ahol nap mint nap felcsendülnek Kálmán Imre melódiái, és megcsodálhatjuk Varga Imre szobrászművész Kálmán Imrét ábrázoló alkotását is.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!