Egymilliárd forintból újul meg a Balaton-felvidéki Kinizsi-vár

Új funkciókkal gazdagodik, és számos pontján újjá éled az ország egyik legnépszerűbb középkori vára. A nagyvázsonyi Kinizsi-vár a tavasszal kezdődő átalakításokkal még több élményt kínál majd a látogatóknak – derült ki a NÖF tájékoztatójából.

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található középkori várról az első emlékek a 15. század közepéről maradtak fenn, amikor a Vezsenyi család birtokaként tartották számon. 1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak. Kinizsi felvirágoztatta Vázsonyt, ennek részeként átépítette az itt álló várat, a falu plébániatemplomát valamint Pálos rendi kolostort építtetett a település határában. A Kinizsi-vár egy része és a Szent-Mihály kolostor romjai mai napig fennmaradtak.

Fotó: Farkas Péter | MTSZ

A fejlesztés célja a vár történeti tereinek rekonstrukciója és a korabeli életet bemutató kiállítási tartalom fejlesztése, a várat, vár urát és úrnőjét övező legendák bemutatása, turisztikai szolgáltatások bővítése, egyedi turisztikai élményelemek kialakítása a nagyvázsonyi Kinizsi-várban. A projekt célja Nagyvázsony emblematikus épületének, a Kinizsi-várnak a rehabilitációja, a nyújtott turisztikai szolgáltatások körének bővítése, 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása, mely a látogatók számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

Fotó: Farkas Péter | MTSZ

A fogadóépületben kialakításra kerül egy ajándékbolt, kávézó és a vendégek részére vizesblokk.

A tervezett átalakítás a belső tereket, a tetőteret és az épület főhomlokzatát érinti. A fejlesztés a tetőtér beépítését és a homlokzaton a nyílászárók átalakítását jelenti. A funkciók kialakításakor fontos szempont volt a meglévő, kialakult belső elrendezés megőrzésére.

A Nyugati és az Északi Palota épületének, valamint a Belső kaputorony falainak magasításával az egykori épületek földszinti terei rekonstruálásra kerülnek, az emeleti helyiségei építészeti részletekkel és térrekonstrukciós elemekkel visszaidézhetőek. A Belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített árkádíves loggián keresztül lehet megközelíteni.

Fotó: Farkas Péter | MTSZ

A turisztikai fejlesztés fő célja, egy a mai kor igényeinek megfelelő kiállítás kialakítása.

Ehhez a zárt terek rekonstrukciója szükséges a várban. A rekonstrukció központi eleme a rendelkezésre álló kutatási anyagok és információk valamint az eredeti kövek felhasználásával a belső udvarban visszaépített árkádíves loggiasor. A Belső vár egykori udvarát körülvevő épületszárnyak közül ma a Lakótorony, illetve az egykori palotaszárnyaktól északra található Kápolna áll több szint magasan.

Fotó: Farkas Péter | MTSZ

A fejlesztés során az épület történelméhez, korábbi funkciójához, lakóihoz kapcsolódó kiállítások jönnek létre.

Ezen fejlesztések biztosítják az élményszerű látogatás feltételeit az élményelemeket jelentő technikai fejlesztésekkel és interaktív bemutatási formák alkalmazásával. A hálózaton belül egyedi attrakciót jelenthet a Kinizsi Pál és a vár történetének a modern technika által történő megelevenítése, a magyar történelem egyes korszakainak egyedi látványhoz kapcsolódó megismertetése.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!